KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Farligaste landet att vara kristen avslöjas i ny rapport

2 min lästid
Nordkorea har än en gång intagit förstaplatsen i Open Doors årliga rapport som uppmärksammar länder där kristna drabbas av den mest extrema förföljelse.

North Korea har återigen tagit första platsen i Open Doors årliga rapport, som belyser länder där kristna utsätts för den mest extrema förföljelsen. World Watch List 2024 avslöjade att kristna i det östasiatiska landet, antingen från tiden före Koreakriget eller de som upptäckte kristendomen under 1990-talets hungersnöd i Kina, fortsätter att möta ett dyster öde.

Upptäckt, identifiering eller till och med uppfattad association med kristendom placerar individer och deras familjer i riskzonen för utvisning till arbetsläger som politiska brottslingar eller omedelbar avrättning.

Aktivister säger att brotten ibland kan vara små eller oavsiktliga. ”En ung man bar en Union Jack-T-shirt, med ett kors i mitten, och på grund av det skickade en nordkoreansk vakt honom till ett fängelseläger”, berättade Timothy Cho, nordkoreansk flykting och samarbetspartner för Open Doors för Premier. ”Detta var bara Union Jack-flaggan, men de ansåg inte att det var en nationsflagga. De trodde att han var kristen.”

”Antireaktionär tänkande-lagen,” som antogs av Nordkorea i december 2020, skickade landet tillbaka till toppositionen på listan förra året, efter att kortvarigt ha överträffats av Afghanistan 2022. Artikel 28 och 29 fastställer att vara kristen eller äga en Bibel som ett ”allvarligt brott” som kan medföra stränga straff.

”Det är en överlevnadstaktik för regimen själv,” fortsatte Cho. ”Kristendomen i sig uppfattas som en nationell säkerhetsrisk och hot eftersom den talar om kärlek och tjänande ledarskap. De vet att denna bok [Bibeln] utforskar mycket av sanningen. Nordkoreanska myndigheter vet att när många människor läser denna Bibel och följer Gud betyder det att den auktoritära regimen själv inte längre kan existera,” fortsatte han.

Cho säger att kyrkorna i Pyongyang som visas för besökare bara är till för att visa upp och för propagandaändamål, men de tillåter inte verklig religiös uttryck. Open Doors uppskattar att det finns 400 000 kristna i Nordkorea, även om pålitliga och exakta data är svåra att erhålla. Cho, som själv är en nordkoreansk flykting, avslutade med att säga: ”Var vänlig och be att ett tjänande ledarskap kommer till Nordkorea. Jag har inte övergett våra förhoppningar och drömmar om att se ett fritt Nordkorea och enade Koreanska halvön.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.