Filmen ”Our Land of Olives and Vines” handlar om Al Makhrour i Beit Jala, det sista grönområdet – rikt på olivträd, frukt och aprikoser – som finns kvar i Betlehem, och som har en stark koppling till den palestinska kristna kulturen och framtid.
Innan visningen förklarade Dalia Qumsieh, jurist och grundare av Balasan Initiative for Human Rights-Palestine, hur det dagliga livet blir stört för palestinier i Al Makhrour, och hur grundläggande mänskliga rättigheter kränks till följd av israeliska regeringens politik i området.
Hon sa att Israel utnyttjar sin militära kontroll över de ockuperade områdena som klassificeras som (C) för att konfiskera marken under olika förevändningar. I Al Makhrour är huvudmetoden som används av den israeliska ockupationen markkonfiskering för så kallade allmänna behov. ”Vad ’allmänna behov’ egentligen betyder är att konfiskera marken för behoven hos olagliga israeliska bosättningar och deras infrastruktur.”
”Nu finns det ett direkt samband mellan att bygga vägar och infrastruktur för bosättningar och ökningen av bosättarpopulationen i dessa områden”, sa Qumsieh. Hon förklarade också att ”för palestinier som bor på sina marker i Område C är även grundläggande tjänster som vatten och elektricitet otillgängliga på grund av israeliska regeringens politik, medan bosättningar njuter av de bästa tjänsterna och infrastrukturen och fortsätter att expandera utan motstånd.”
Al Makhrour är mycket rikt på biologisk mångfald, förklarade hon. ”Det har stor potential för turism, ekoturism, vandringsleder,” sa hon. ”Det har en enorm ekonomisk potential.”
Jordbruket i området förblir en viktig källa för den palestinska ekonomin – men det är mycket begränsat och bönder kan inte använda sina bördiga marker ordentligt i Område C.
”Markerna i Palestina representerar hopp, om de förloras och annekteras skulle det leda till förlust av hopp, en förlust av anledning att stanna, i grund och botten,” sa Qumsieh. ”Detta har en direkt påverkan på vår tradition, våra minnen, vårt arv i Palestina.”
Filmen, producerad av Balasan Initiative for Human Rights-Palestine, förmedlar starka budskap om vikten av Al Makhrour i historien, kulturarvet, biologisk mångfald och framtida utveckling för palestinier. Filmen belyser också de aktuella farorna till följd av israeliska konfiskeringspolitiken.
För närvarande arrangerar även World Council of Churches utställningen ”Bethlehem Reborn – Palestina – Underverken i Jesu födelsekyrka” om renoveringen och restaureringen av Jesu födelsekyrka i Betlehem. Utställningen pågår fram till den 5 oktober 2023.
Länkar till fotoalbumet från filmvisningen på Ekumeniska centret och utställningen ”Bethlehem Reborn – Palestina – Underverken i Jesu födelsekyrka” finns framför texten.