KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Flygangrepp mot etiopiska kyrkoområdet dödar åtta

En flygattack på markerna utanför en kyrka i Etiopiens Oromiya-region dödade åtta personer och skadade fem när de samlade majs, enligt två vittnen och ett oppositionsparti.

En flyganfall på marken vid en kyrka i Etiopiens region Oromiya dödade åtta personer och skadade fem när de samlade majs, säger två vittnen och ett oppositionspolitiskt parti. Regeringens talesperson Legesse Tulu avfärdade påståendena om flyganfallet som ”en fullständig lögn”. Fredssamtal mellan Etiopiens regering och rebellgruppen Oromo Liberation Army (OLA) för att avsluta en decennier lång konflikt slutade utan en överenskommelse i november, vilket har lett till sporadiska attacker i Oromiya, landets största region.

Kyrkan Baro Full Gospel Church i Horo Gudru Wellega-zonen, cirka 200 km nordväst om huvudstaden Addis Abeba, attackerades på måndagsmorgonen när människor samlades för att skörda majs från ett fält, berättade vittnen. Två diakoner, två tangentbordsspelare från kyrkans band och en sångare i kören var bland de döda, sa en medlem i kyrkan som begärde anonymitet.

”Jag hörde ett konstigt och skrämmande ljud på väg till kyrkan för att skörda. Jag såg kroppar och kött utspridda i majsfältet”, sa kyrkobesökaren till Reuters. Billene Seyoum, talesperson för premiärministerns kontor, Oromiya-regionens talesperson Hailu Adugna och militärens talesperson överste Getnet Adane svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentar.

Badassa Lemessa, chef för den lokala avdelningen för den statligt tillsatta etiopiska människorättskommissionen (EHRC), sa att de hade fått rapporter om attacken och att de undersökte händelsen. En annan invånare i området som bevittnade attacken sa att gruppen förmodligen blev dödad av en drönarattack.

”Det var inte en helikopter. Vi kunde inte se den. Den var väldigt långt borta och ljudet var som en drönare”, sa den andra vittnet. OLA är en olaglig avdelning av Oromo Liberation Front (OLF), ett tidigare förbjudet oppositionsparti som återvände från exil efter att premiärminister Abiy Ahmed tillträdde 2018. Deras klagomål bottnar i påstådd marginalisering och försummelse av människor i Oromiya. OLF skyllde också måndagens dödsfall på en drönarattack.