KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

FN skriver till den nigerianska regeringen angående kristna offer för blasfemilagar

4 min lästid
FN:s experter har skickat ett brev till Nigerias regering där de uttrycker oro över landets stränga blasfemilagar.

Experter från Förenta nationerna (FN) har skickat ett brev till den nigerianska regeringen där de uttrycker oro över landets stränga blasfemilagar. Brevet är resultatet av vädjanden från förespråkare för religionsfrihet, inklusive ADF International, som hävdar att lagarna utgör en kränkning av mänskliga rättigheter och används för att öka förföljelsen mot kristna där.

Det följer på mordet på skolflickan Deborah Emmanuel Yakubu (även känd som Deborah Samuel Yakubu), som attackerades och brändes av en mobb med klasskamrater i maj 2022 efter att ha delat sin kristna tro. Brevet innehåller detaljer om den attacken och uppmanar den nigerianska regeringen att ompröva beslutet att fängsla den kristna fembarnsmamman Rhoda Jatau, som fängslades dagar efter Deborahs död för att ha delat en video på WhatsApp som fördömde den unga flickans mord.

Brevet från FN:s experter till den nigerianska regeringen lyder: ”Båda fallen verkar vara relaterade till en legitim utövning av rätten till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet samt åsikts- och yttrandefrihet. Båda [Deborah och Rhoda] tillhör en religiös minoritet”.

Brevet fortsätter att belysa farorna med lagar som syftar till att begränsa religiös tro och säger: ”Blasfemilagar har upprepade gånger visat sig kränka religions- och trosfriheten samt ha en kvävande effekt på öppen dialog och offentlig diskurs… de bidrar ofta till stereotyper, stigmatisering, diskriminering och uppmaning till våld”.

De fem underskrivarna är alla experter inom området mänskliga rättigheter: Nazila Ghanea, särskild rapportör om religions- eller trosfrihet; Matthew Gillett, vice ordförande för kommunikation inom arbetsgruppen för godtyckligt frihetsberövande; Morris Tidball-Binz, särskild rapportör om utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar; Irene Khan, särskild rapportör om främjandet och skyddet av rätten till åsikts- och yttrandefrihet, samt Fernand de Varennes, särskild rapportör om minoritetsfrågor.

Uppmaningen skickades till regeringen i Lagos den 4 augusti 2023 men offentliggjordes först i början av oktober, efter en 60-dagars sekretessperiod där den nigerianska regeringen kunde svara. Vid tidpunkten för publiceringen av FN-expertens kommunikation hade den nigerianska regeringen inte lämnat något svar på brevet.

Enligt ADF International kan den nigerianska regeringen bryta mot sina internationella mänskliga rättighetsförpliktelser enligt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Dessa rättigheter inkluderar rätten till icke-diskriminering, rätten till liv, förbud mot tortyr och illabehandling, frihet och säkerhet för personen, rätten till en rättvis rättegång, rätten till åsikts- och yttrandefrihet, jämlikhet inför lagen och minoriteters rättigheter.

Giorgio Mazzoli, chef för FN-advokatverksamheten på ADF International, sa: ”Blasfemilagar, i Nigeria och runt om i världen, utgör en tydlig kränkning av internationell lag. ADF International är engagerad i att uppnå rättvisa för Rhoda Jatau och fortsätter att hedra minnet av Deborah Emmanuel Yakubu, som dog för sin fredliga gärning att vittna om sin kristna tro i händerna på en rasande mobb”.

”Rhoda Jatau har blivit fängslad och hållits isolerad i nästan ett år och en halv. Hennes mest grundläggande mänskliga rättigheter har kränkts av att hon påstås ha delat en video på WhatsApp som fördömer mordet på Deborah Emmanuel Yakubu. Vi hoppas att internationella påtryckningsinsatser, inklusive detta brev från FN-experter till Nigerias regering, kommer att säkra Rhodas frigivning och bana vägen för avskaffande av blasfemilagar i landet”.

Som svar på brevet sa Joseph Danboyi, en allierad advokat på ADF International och huvudrådgivare för Rhoda Jataus fall: ”Vi är tacksamma för att det internationella samfundet har uttryckt sin oro över Rhoda Jataus fall. Fallet mot henne är orättvist, och vi hoppas och ber att hon ska bli frisläppt snart. Fortsätt att tala ut för Rhodas räkning och be för henne och alla kristna i Nigeria”.

FN-brevet är en reaktion på vädjanden från ADF International, Christian Solidarity International och Jubilee Campaign. Förra året vädjade förespråkare för religionsfrihet i USA till utrikesminister Anthony Blinken och begärde att Nigeria skulle återigen sättas på listan över ”länder av särskild oro” (CPC) som upprätthålls av USA:s utrikesdepartement. Nigeria är för närvarande sjätte på World Watch List, som årligen sammanställs av välgörenhetsorganisationen Open Doors och listar länder där kristna möter den mest extrema förföljelsen.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.