Human rights experterna vid FN uppmanar Jemens Houthi-rebeller att frige fem personer från landets religiösa minoritet Baha’i, som har varit fängslade i ett år. De fem är bland de 17 Baha’i-följare som greps förra året när Houthis raidade en sammankomst i huvudstaden Sanaa.
12 av dem har släppts under mycket stränga villkor, medan fem fortfarande hålls fängslade under svåra omständigheter. Baha’i-minoriteten har länge varit orolig för hur de behandlas av de Yemenitiska rebellerna, kända som Houthis, som har styrt stora delar av landets norr och huvudstaden sedan inbördeskriget började 2014.
Experterna betonar vikten av att de återstående fem fångarna släpps och varnar för att de löper stor risk för tortyr och andra kränkningar av mänskliga rättigheter. En talesperson för Houthis har inte svarat på en förfrågan om kommentar.
De 12 som släppts har tvingats skriva under ett löfte att inte kommunicera med andra Baha’is och att avstå från all Baha’i-aktivitet. De får inte heller lämna sina hemstäder utan tillstånd. Experterna ingår i Special Procedures, den största gruppen oberoende experter inom FN:s system för mänskliga rättigheter.
Houthis har fört en omfattande kampanj mot alla politiska och religiösa motståndare och har hållit tusentals i häkte, där tortyr är vanlig. Baha’is har varit särskilt sårbara för förföljelse och påtryckningar att konvertera till islam av Houthis som betraktar deras religion som kätteri.
Baha’i är en monoteistisk religion grundad på mitten av 1800-talet av Baha’u’llah, en persisk adelsman som betraktas som en profet av Baha’i-följare. Han lärde att alla religioner representerar progressiva stadier i Guds vilja och leder till enheten mellan alla människor och trosbekännelser.