KRISTNA NYHETSBYRÅN

Församlingen har drivit kollo i 49 år

Lästid: 2 minuter
Under en sex veckors period har Trollhättans missionskyrka erbjudit 180 barn en minnesvärd upplevelse inför avslutningen av lovet.

Vårhaga är en vacker plats med sjön Trehörningen precis utanför fönstren. Just nu regnar det horisontellt och huset är omslutet av dimma, helt annorlunda från första veckornas sommarläger då solen var mer intensiv. Inne i den ångande storstugan leker en grupp ungdomar Twister på golvet, där armar och ben sträcks åt alla håll. Men tro inte att de regndränkta tolv graderna utomhus hindrar ungdomarna från ett dopp i sjön. Pågående bad och lek resulterar i blåa läppar och röd hud på grund av kylan.

– Ah, det är 18 grader i vattnet, då hoppar jag direkt i, säger Axel Hast, som kommer börja sexan till hösten.

Han badar tillsammans med Vilmer Johansson Ekman, en ny bekantskap från en annan skola i kommunen.

– Men jag kan enkelt cykla till staden så ses vi även till hösten, konstaterar Axel.

Lägret startade som ett socialt initiativ av kyrkan, där kommunen redan från början var involverad. Idag handlar det mer om integration och möten mellan ungdomar från olika skolor i stadens södra delar.

– Detta är en oerhört viktig och välorganiserad verksamhet, säger Monica Hanson, oppositionsråd (S) i Trollhättan som är på besök för dagen.

Hälften av kostnaden täcks av kommunen medan den andra hälften kommer från en fond, vilken arrangörerna har att förhålla sig till. All praktisk planering, anställning av personal och val av deltagare sköts av församlingen.

– Som kyrka har vi ett ansvar i samhället. Vi behöver inte dra någon vinning åt oss själva, utan detta handlar om integration och social passion, säger Christina Vallgren, en av medlemmarna i kollokommittén.

Nästa år firar kollot på Vårhaga i Trollhättan 50 år. Då kommer Sändaren tillbaka för att fördjupa sig bland deltagarna och de ideella krafterna.

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande