Som en psykolog som arbetade för Sydafrikas sanning och försoningskommission på 1990-talet blev Pumla Gobodo-Madikizela chockad när ett fåtal änkor kom fram för att förlåta sina makars mördare, den ökände mördaren och polischefen Eugene de Kock.
De Kocks brott som agent för apartheid, där han erkände mer än 100 mord och tortyrhandlingar, hade gett honom smeknamnet ”Prime Evil.” Enligt Gobodo-Madikizela ledde änkvännernas förbryllande handlingar henne att undersöka förlåtelseämnet mer djupgående, och hon drog till sist slutsatsen att förlåtelse handlar om att önska och tro på en persons förmåga att förändras.
”Efter decennier av forskning om trauma och förlåtelse blev Gobodo-Madikizela, professor vid Stellenbosch University i Sydafrika, utnämnd till vinnare av Templeton-priset 2024 på tisdag (4 juni). Priset hedrar individer som använder vetenskapliga framsteg för att besvara de djupaste frågorna om mänsklighetens existens och syfte.”
Templeton-priset grundades av den avlidne investeraren och filantropen Sir John Templeton och innehåller en prissumma på 1,1 miljoner brittiska pund (mer än 1,3 miljoner dollar). Gobodo-Madikizela är den andra afrikanska kvinnan att få priset sedan det startades 1973, efter 2023 års vinnare Edna Adan Ismail.
”Som psykolog, forskare och kommentator har hon varit en ledstjärna inom Sydafrika när landet tar sig bortom apartheid, underlättar dialog för att hjälpa människor att övervinna individuellt och kollektivt trauma,” sa Heather Templeton Dill, president för John Templeton Foundation, i ett pressmeddelande. ”Hennes arbete understryker vikten i dagens liv av att odla de andliga värdena hopp, medkänsla och försoning.”
Gobodo-Madikizela, 69 år gammal, föddes 1955 i Langa, en township avsedd för svarta invånare i utkanten av Kapstaden, Sydafrika. Trots att hennes tidiga år präglades av apartheidens grymhet – hon minns hur hon gömde sig för stridsvagnar som körde genom hennes stad – förmedlade hennes föräldrar, som drev en livsmedelsaffär, värderingar av medkänsla och integritet redan i unga år.
Dessa värden påverkade Gobodo-Madikizelas arbete på 1990-talet, när hon ledde Människorättsbrottskommittén på Sanning och försoningskommissionens kontor i Västra Kapprovinsen. Det var i den rollen hon mötte de Kock i fängelset 1997 för att få vittnesmål från honom.