KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Första argentinska kvinnliga helgonet helgonförklarad av påven”

2 min lästid
"Pave Franciskus helgonförklarar Argentinas första kvinnliga helgon och möter sin tidigare skarpa kritiker i Vatikanen."

På söndagen helgonförklarade påven Franciskus den första kvinnliga helgonet från sitt hemland Argentina, vilket fick hans tidigare hårda kritiker, argentinske presidenten Javier Milei, att komma till Vatikanen. Francis ledde en helgonförklaringsmässa i Peterskyrkan för Maria Antonia de Paz y Figueroa, bättre känd som ”Mama Antula”, en förra seklets invigda kvinna som avvisade sin familjs rikedomar för att fokusera på välgörenhet och jesuiternas andliga övningar. Milei hade en plats på första raden under gudstjänsten och efteråt utbytte han några ord med påven när de skakade hand och kramades. Presidenten kommer att ha en privat audiens med Franciskus på måndagen. Ceremonin ägde rum samtidigt som Argentina står inför sin värsta ekonomiska kris på årtionden med en inflation på över 200%, och den nyinstallerade Milei har svårt efter att en viktig reformpaket avvisades av parlamentet. Innan han kandiderade till presidentposten hade Milei, en svekfull högerlibertarian, använt starka ord för att förolämpa Franciskus, men har varit mildare i sin ton sedan han tillträdde i december. ”Påven är den viktigaste argentinaren i historien”, sa Milei till Radio Mitre på lördagen. I sin intervju sa Milei att han ser fram emot ”en mycket fruktbar dialog” med Franciskus och hoppas att den 87-årige påvens hälsa kommer vara tillräckligt bra för en resa till Argentina. Franciskus, tidigare ärkebiskop i Buenos Aires, som har förargat en del av sina landsmän genom att aldrig besöka sitt hemland sedan han blev påve 2013, har sagt att han kanske äntligen gör resan under andra halvan av detta år. Mama Antula var dotter till en förmögen markägare och slavägare. Hon främjade andliga övningar, inklusive böner och meditation, gick tusentals kilometer barfota och involverade både rika och fattiga i dessa strävanden, trots att jesuiterna vid den tiden var förvisade från Latinamerika. Franciskus, själv jesuit, beskrev henne på fredagen som en ”gåva till den argentinska befolkningen och även till hela kyrkan”. Han fördömde det ”radikala individualism” som genomsyrar samhället som ett ”virus” i sina tidigare skrifter, vilket kan krocka med Mileis radikala fria marknadstänkande. I sin predikan på söndagen återkom han till frågan om att vårda de fattiga och utstötta och sa att ”rädsla, fördomar och falsk religiositet” leder människor till den ”stora orättvisa” att ignorera de svagas nöd.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin