KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Francis Collins vill utrota Hepatit C – en revolution inom medicinen!

Kristen doktor och forskare ser "moraliskt imperativ" att utrota dödlig sjukdom - USA halkar efter.

Francis Collins, den förre långvariga chefen för National Institutes of Health och grundaren av BioLogos, har sett dödsfall i sitt arbete som läkare och forskare. Men några av dessa har varit personliga: Han såg sin svåger dö en långsam och smärtsam död till följd av komplikationer av hepatit C, en ofta dödlig sjukdom som angriper levern. Rick Boterf avled två år innan botemedlet mot hepatit C blev tillgängligt 2014.

Under det årtionde som gått sedan botemedlet blev tillgängligt har de flesta amerikaner som diagnostiserats med hepatit C inte fått botemedlet. Collins leder nu en satsning från Biden-administrationen för att eliminera sjukdomen genom att finansiera fler behandlingar till grupper som för närvarande kan sakna tillgång. Åtgärden inväntar en budgetbedömning som kommer att förutsäga dess framtid i kongressen.

”Det är svårt att uppskatta hur allvarlig och farlig den här virussjukdomen är, eftersom de flesta smittade personerna kommer att leva utan några symtom i ett decennium eller mer”, berättade Collins för CT. De som lider av sjukdomen tenderar att vara droganvändare och de som är fängslade. Infektionerna har ökat det senaste decenniet med spridningen av drogkrisen.

”Att nå dem med hepatit C förbättrar vårt ansvar att hjälpa sårbara och marginaliserade människor som Jesus kallade ’de minsta av dessa'”, tillade Collins. ”Att bota hepatit C är nästan en moralisk skyldighet – möjligheten i våra händer att förhindra 15 000 dödsfall varje år.”

Över 2,4 miljoner amerikaner har hepatit C, enligt Centers for Disease Control and Prevention, men det har inte funnits tillräckligt med medel och system för att göra den muntliga pillerkuren allmänt tillgänglig. Endast 34 procent av amerikanerna som diagnostiserades från 2013 till 2022 botades.

Femton länder, inklusive Egypten och Australien, är på god väg att eliminera hepatit C innan 2030 genom screening- och behandlingsprogram. USA är inte ett av dessa 15 länder.

Collins, i sitt arbete som chef för Human Genome Project, var en av forskarna som upptäckte genen för cystisk fibros. Den upptäckten ledde till en genombrottsbehandling för en sjukdom som tidigare var en dödsdom. Nu vill vetenskapsmannen och kristna eliminera en annan dödlig sjukdom.