KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Fransk polis jagar gärningsman som attackerade man utanför synagoga i Paris

"Ökad antisemitism i Frankrike efter Hamas attack mot Israel 7 oktober rapporteras."

Franska myndigheter letar efter en angripare som attackerade en man som lämnade en synagoga i Paris, sa inrikesminister Gerald Darmanin. Darmanin sa sent på lördagen att det påstådda angreppet på en man i början av 60-årsåldern var ”en ny antisemitisk attack som inträffade i Paris.” ”Allt görs för att gripa gärningsmannen för denna osägbara handling,” sa Darmanin i ett inlägg på X, tidigare Twitter, på lördag kväll.

Enligt ett uttalande från Paris åklagarmyndighet sågs en förövare fysiskt och verbalt attackera en 62-årig man, som bar en judisk skallekåpa, när han lämnade en synagoga på fredag runt 17:30 lokal tid i Paris 20e arrondissement. Ett vittne såg en förövare slå offret, som föll till marken och kort förlorade medvetandet, meddelade åklagarmyndigheten i ett uttalande skickat till The Associated Press. Ett vittne rapporterade till polisen att förövaren skrek ett etniskt nedsättande ord till mannen under attack.

Offret fördes till ett sjukhus för behandling, meddelade uttalandet och tillade att gärningsmannen flydde till fots. Attacken kom timmar efter att Darmanin hade sagt att han hade beordrat polisprefekturerna runt om i landet att ”omedelbart förstärka skyddet” för judiska samhällen, särskilt runt skolor och platser för tillbedjan. Darmanin sa i ett inlägg på X att den ökade övervakningen av platser, besökta av ”våra judiska landsmän”, syftar till att förhindra att de målas ut på grund av ”de pågående tragedierna i Mellanöstern.”

En skarp ökning av antisemitiska handlingar i Frankrike har rapporterats efter Hamas attacken den 7 oktober på Israel. Data från inrikesministeriet och Jewish Community Protection Service watchdog visade att 1 676 antisemitiska handlingar rapporterades under 2023, jämfört med 436 föregående år. Antalet sådana attacker ökar i hela Europa. I Schweiz greps en tonåring misstänkt för att ha knivhuggit och kritiskt sårat en ortodox judisk man på gatorna i Zürich, sa polisen på söndagen. I ett uttalande sa de att de misstänker att antisemitism var motivet.