KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Fransmännen är religiösa om sommarsemestern. Är de religiösa under den?

Vissa kristna institutioner tar paus medan andra försöker nå en alltmer sekulariserad befolkning under semestern.

Église Évangelique de Houlgate är belägen i den charmiga och lugna staden Houlgate, två timmar från Paris på Normandies kust. Med sin murstensfasad från 1950-talet ligger den protestantiska kyrkan på en idealisk plats – synlig vid ingången till staden och med utsikt över stranden – för en perfekt flykt från det snabba livet i Paris.

Houlgate har 1 711 invånare året runt, men under sommarsäsongen kan antalet människor i den lilla staden öka nästan 15 gånger. Detta komplicerar shopping, trafik och köer i boulangerien, men det ökar också kyrkobesöken. Turister strömmar till kusten och vissa gör en söndagsmorgonbesök i stadens enda protestantiska kyrka.

Varför denna plötsliga rush av semesterfirare? Den enkla svaret är att somrarna i Frankrike tas på stort allvar. Det är inte bara acceptabelt att resa i Frankrike under juli och augusti, det uppmuntras av kulturen. Protestantiska kyrkor över hela Frankrike, som den i Houlgate, måste anpassa sig till denna kulturella tradition genom att förändra sin vanliga rytm för att få människor fortsätta att komma genom deras dörrar.

Med 25 betalda semesterdagar tillgängliga för de flesta anställda, är företag stängda i veckor eller månader under sommarsäsongen, och administrativa arbetare skickar automatiska e-postmeddelanden där de meddelar sin frånvaro fram till la rentrée i september. Inte förvånande varierar kyrkobesöken vilt: Vissa kyrkor går så långt att de stänger sina dörrar under