KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Friidrotts-VM: ”Ståhlmannen” tog Sveriges första guld

Daniel Ståhl stod starkt emot pressen och vann Sveriges första VM-guld i Budapest med ett nytt mästerskapsrekord.

Inför sista kastet i herrarnas diskusfinal, på den nybyggda stadion i ett sommarvarmt Budapest, var regerande olympiamästaren Daniel Ståhl illa ute och tvungen att kasta över 70.02 meter för att återta ledningen i tävlingen. I kastet innan hade nämligen värsta konkurrenten, slovenen Kristjan Ceh, gått om.

Med ett monsterkast lyckades Ståhl slå tillbaka och bärga Sveriges första guld i Budapest.

Flickvännen Fanny Roos, som även hon tävlat i VM, satt hemma i den gemensamma bostaden i Malmö och såg det hela på TV. Till Sportbladet sa hon i en kommentar att hon ”älskar Daniel” och att det var ”otroligt spännande”.

För Daniel Ståhl var finalen en utmaning, som krävde både styrka och fokus värdigt en stålman. Sloveniens Kristjan Ceh satte ribban högt direkt med ett kast på över 68 meter i det första försöket. Ståhl själv befann sig då på åttonde plats efter första omgången med ett kast på 63,01 meter. Men Ståhl höll nerverna i styr, i en final som kommer att gå till historien.

I den andra omgången förbättrade han sitt resultat och avancerade till en silverposition. Kast efter kast avlöste varandra och konkurrenterna kom att imponera på publiken, som höll andan. I det fjärde försöket fick Ståhl till ett bra kast på hela 69,37, vilket länge såg ut att räcka till guld. I sitt sista kast fick dock Ceh till ett på över 70 meter och tog över ledningen inför Ståhls och tävlingens sista kast.

Ståhl svarade då med en ännu starkare prestation. Hans kast på 71,46 meter säkrade inte bara VM-guldet utan innebar även ett nytt mästerskapsrekord. Med denna prestation bevisar Ståhl att han är världens främste diskuskastare.

– Det var bara att ta i för kung och fosterland. Ett nytt mästerskapsrekord och mitt bästa kast någonsin, sa en strålande glad guldmedaljör till TV4.

Ståhls fokus och beslutsamhet under sista omgången ger honom en plats i den svenska idrottshistorien. Finalen blev än mer minnesvärd genom att hela fyra tävlande för första gången någonsin kastade över 68 meter i en final.