KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Frossa i äldre kristen musik – upptäck de klassiska hymnerna!

Svenskt skivbolag i Örebro ger ut hundratals album med äldre kristen musik - en kulturgärning utan vinstsyfte.

I början fick man hjälp av Conny Ebegård, mångårig ljudtekniker och producent av andlig musik. De är dessa originalband vi framförallt använt oss av, säger Lagerqvist.

I höstas kom Claes Hollander in i verksamheten som därmed tog ny fart. Under många år var han producent och programledare för Andliga sånger i Sveriges Radio.

Jag frågade Naxos varför skivor med Ingmar Johansson och Börge Ring inte fanns på Spotify, säger Hollander. Det var musik som inte fanns på originalband bolaget hade.

Hollander gick in i detektivarbete och ytterligare musik hittades. I vissa fall har man kunnat använda gamla vinylskivor.

Men för att resultatet skall blir bra måste vi helst ha ospelade skivor, kommenterar Håkan Lagerqvist. Att hitta bilder på konvolut blev en ytterligare uppgift.

Sådana fanns ju inte till originalbanden. Även här har Hollander hjälpt till. Bara i undantagsfall blir det utgivning av nya cd:ar (ett par samlingsskivor), i stället är det via strömningstjänster som just Spotify musik sprids.

Makarna Evie Tornquist och Pelle Karlsson ligger i topp bland de mest strömmade; Artur Erikson kommer trea. Totalt har runt 210 album lagts ut hittills.

Det är sånger som dels berört många, det är igenkännandets glädje. Nu är ju Naxos – som framförallt ägnar sig åt klassisk musik – ett internationellt kommersiellt ­företag med vinstkrav.

Det svenska bolaget visar ju svarta siffror på totalen i bokslutet och då kan vi göra sådant som inte direkt genererar vinst, konstaterar Håkan Lagerqvist. – Men kanske kan några låtar ge överskott på sikt.