KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Gärningsmannen dödar 6 gudstjänstbesökare i moské i Afghanistan – talibanerna kommenterar

Moské i Afghanistan attackeras för att den är en plats för landets shiamuslimska minoritet, enligt lokala medier.

En beväpnad man stormade en moské i västra Afghanistan och sköt ihjäl sex personer när de bad, en talibansk tjänsteman sade på tisdagen.

Lokala medierapporter och en tidigare president i Afghanistan sade att moskén var måltavla eftersom den var en plats för landets shiamuslimska minoritet.

Attacken skedde på måndagskvällen i distriktet Guzara i Herat-provinsen, sade Abdul Mateen Qani, en talesperson för talibanernas inrikesdepartement. Han sade i ett inlägg på det sociala medieplattformen X att en utredning pågick.

Ingen tog omedelbart på sig ansvaret för attacken, som också skadade en annan besökare medan gärningsmannen flydde. Lokala medier rapporterade att moskéns imam var bland dem som dödades.

”Jag fördömer starkt attacken mot Imam Zaman-moskén,” sade den tidigare afghanska presidenten Hamid Karzai på X. ”Jag anser att detta terroristiska dåd går emot alla religiösa och mänskliga normer.”

FN:s assistansmission i Afghanistan fördömde också attacken, som sades ha dödat och sårat minst sju personer, inklusive ett barn. Den uppmanade till brådskande ansvarsskyldighet för förövarna och skyddsåtgärder för shiamuslimska samhällen.

Islamiska statens dotterorganisation i Afghanistan är en stor rival till talibanerna och angriper ofta skolor, sjukhus, moskéer och shiamuslimska områden över hela landet.