KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Generalsekreteraren: Unga mister hoppet när världen blundar

Bristande skolgång leder till ökning av tvångsäktenskap, prostitution och rekrytering till väpnade grupper i Kongo-Kinshasa, med minimal internationell uppmärksamhet.

Unga män och unga kvinnor drabbas hårt i Kongo-Kinshasa, enligt NRC:s generalsekreterare Jan Egeland, som nyligen besökte landets östra delar. De tvingas lämna sina trygga hem och skolor för att skydda sig från våldsamma konflikter om landets naturtillgångar. Hundratusentals barn står nu utan möjlighet till skolgång och tvingas istället leta efter arbete i städer och samhällen som kräver utbildning.

Tyvärr blir det enkelt för de många miliserna i östra Kongo att rekrytera pojkar som nu är arbetslösa. För flickor blir situationen oftast ännu värre, med sexuellt utnyttjande, prostitution och tvångsäktenskap som vanliga följder av deras utsatthet.

Jan Egeland betecknar detta som en katastrof för både flickor och pojkar och menar att de mister allt framtidshopp. Han tycker att det är beklagligt att hjälporganisationer som NRC inte lyckas ge dessa unga människor hopp om en bättre framtid, något som kan uppnås med relativt små medel.

Under sitt besök i Ituri i östra Kongo besökte Jan Egeland en enkel skola i ett flyktingläger där barnen får undervisning. Han träffade också tonåringar som aldrig tidigare haft möjlighet till skolgång. Dessa ungdomar drömmer om att bli lärare, ingenjörer, läkare och poliser – de vill bygga upp samhället istället för att delta i våld.

För närvarande får barnen i lägret en intensivutbildning som ska ge dem samma kunskaper som de normalt skulle haft på två år, på endast tre månader. Därefter ska de integreras i den ordinarie undervisningen som organisationen erbjuder.

Jan Egeland är övertygad om att med hjälp av små summor pengar kan tusentals barn och ungdomar få tillgång till utbildning. Han bedömer att de redan har sett framgång genom sitt stöd i andra områden och menar att där det finns hjälp kan den vara mycket framgångsrik.