KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Grekisk journalist friad efter ifrågasättande av miraklet med Heligt Eld – fem år senare!

Skandal! Präster anklagas för att tända elden – bryter mot auktoriteten enligt Jerusalems patriark.

En grekisk journalist, Dimitris Alikakos, gick på fredagen ut från domstolen i Aten utan skuggan av åtal för första gången på nästan ett halvt decennium. Hans påstådda brott: att avslöja mirakel. Alikakos har varit i en rättslig strid med Jerusalems patriarkat, huvudkontoret för den grekisk-ortodoxa kyrkan i Heliga Landet, och flera av dess präster sedan 2019, när han publicerade en bok som utmanade miraklet med den heliga elden.

Heliga Elden är inte en kanonisk tro i den ortodoxa kristendomen, men det är en bred och djupt rotad folktro bland den grekiska lekmannen att eldarna tänds mirakulöst. Eldarna som tas till Grekland anländer på en speciell flygning organiserad av den grekiska flygvapnet, mottagna med fulla heders av den grekiska regeringen. Under 2018 reste Alikakos till Jerusalem för att undersöka ritualen, som äger rum varje år.

”Han nämndes aldrig av den tidiga kyrkan, eller av de apostoliska eller senare fäderna på 300-talet, 400-talet, 500-talet eller 600-talet,” sade Alikakos advokat, Athanasios Anagnostopoulos. ”Det sanktionerades aldrig som en trosartikel av de ekumeniska koncilierna. Faktum är att det var ursprungligen en frankisk tro som uppkom på medeltiden.” Alikakos berättade för RNS att det var hans religiösa bakgrund som ledde honom till undersökningen. ”Min far var en ortodox präst, och han talade först med mig om bedrägeriet med den heliga elden,” sade han.

I Jerusalem intervjuade Alikakos flera präster, inklusive ärkebiskop Isidoros, som ansvarar för föremålen i kyrkan i den Heliga Graven, såsom ljusen som bär den Heliga Elden. I både sin bok och i videor publicerade på YouTube, spelade Alikakos in vittnesmål att prästerna själva tände eldarna. Jerusalems patriarkat tog inte Alikakos rapport liggande.

”Det som skrivs i den tvistade boken är produkten av påhittade historier uppfunna av författaren med uppenbart syfte att skandalisera de troende och få ekonomisk vinning från försäljningen av boken,” meddelade patriarkatet 2019. De påstod att bokens timing, precis före påsk, var bevis på ”författarens och förlagets djupare motiv.” Patriarkatet öppnade snabbt både brottmåls- och civilmål mot Alikakos och hans utgivare, anklagade dem för förtal, brott mot sekretessen och personuppgiftsbrott.