KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Gudstjänst genomförs på Teneriffa mitt i hetvåg och skogsbränder

2 min lästid
En anglikansk präst på ön Teneriffa tog det svåra beslutet att genomföra kyrktjänsten, trots rekordtemperaturer och en skogsbrand som hotade hennes eget hem.

En anglikansk präst på Teneriffa fattade det svåra beslutet att genomföra sina gudstjänster, trots rekordtemperaturer och en skogsbrand som hotade hennes eget hem.

Rev Rachel Ganney är präst vid All Saints-kyrkan i norra Teneriffa och betjänar också församlingsmedlemmar på andra Kanarieöar, inklusive La Palma, där 4 000 personer har evakuerats på grund av en skogsbrand som rasar ”utan kontroll”.

Europa kämpar med att hantera värmeböljan, och prognoserna förutspår att nya värmerekord är att vänta. Rev Ganney berättar för Premier att temperaturen redan har varit ovanligt hög: ”Förra veckan var temperaturen över 40°C. Så det har varit väldigt, väldigt varmt och tyvärr också väldigt torrt.”

Kombinationen av hetta och avsaknad av luftfuktighet har lett till skogsbränder på ön, som brandmän har kämpat för att kontrollera.

”På lördagskvällen var det en brand bara en kilometer härifrån – precis på andra sidan dalen från oss”, berättade Rev Ganney för Premier.

”Det var då jag funderade på om jag skulle gå till kyrkan ensam på söndagsmorgonen och låta min man stanna hemma, ifall vi behövde evakuera djuren och sådana saker.”

För närvarande hålls gudstjänsterna på All Saints-kyrkan utomhus eftersom underhållsarbete pågår i byggnaden. Det betyder att de följer väderprognosen och noga observerar himlen, men Rev Ganney säger att efter hon hade fattat beslutet att hålla gudstjänsten på söndagsmorgonen började vädret otroligt nog att förändras till det ”bättre” precis när församlingen samlades.

”Det var ganska anmärkningsvärt. Jag hälsade nykomlingar välkomna och inledde gudstjänsten när några moln började täcka himlen och temperaturen sjönk några grader.”

Hon vet inte om det var ett gudomligt ingripande, men det var definitivt ett välkommet avbrott från den svidande hettan. ”Jag är inte säker på att vi kommer få det varje vecka, men vi var mycket tacksamma för det igår.”

All Saints-kyrkan är den äldsta anglikanska kyrkan i Spanien – den första gudstjänsten hölls där 1891. Rev Ganney hyllade brandmännen och brandkvinnorna på Teneriffa och de andra öarna, som kämpar för att rädda byggnader och liv över Kanarieöarna, och sade till Premier: ”Brandkåren är fantastisk. Det arbete de utför är helt otroligt. Be för dem.”

Kristna: Nato hotar säkerheten

”Kristna fredsrörelsen varnar: Nato-medlemskap ett farligt misstag, enligt generalsekreteraren Lotta Sjöström Becker.”