KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Haley och DeSantis siktar på överlevnad

Efter ett besvikande resultat i Iowa befinner sig Trumps konkurrenter i deras avgörande veckor av sina kampanjer.

Donald Trumps klara seger i Iowa lämnade både Nikki Haley och Ron DeSantis, som båda har förklarat att de kommer fortsätta sin strävan efter 2024 års GOP-presidentskapskandidatur, att försöka vrida resultatet i en positiv riktning.

”Vi har vårt biljett ut från Iowa”, sa DeSantis till sina anhängare. ”Jag kommer inte att göra några ursäkter och jag garanterar er detta: Jag kommer inte att svika er!”

DeSantis, som spenderade mycket pengar i staten och reste till alla 99 län, överträffade sina opinionsundersökningar, men den floridianska guvernören besegrade bara Haley med två poäng och låg långt under Trump med 21 procent av rösterna.

”Med tanke på var DeSantis började kampanjen förra våren, och den tid och det pengar han spenderade i Iowa, var hans prestation förödande”, sa Mark Caleb Smith, politisk forskare vid Cedarville University.

DeSantis presterade inte så bra med vita evangelikaler som han hade hoppats på, medan Trump behöll hälften av alla röster och tog majoriteten av den evangelikala kristna gruppen.

”Det är fascinerande hur de har kommit att ha sådan tillit och hopp till Trump”, sa Smith. ”De har rationaliserat – rättfärdigat – att Trump är den som är slags detta verktyg av Gud. Han är Kung Cyrus, eller hur, som kommer att ’ta hand om oss, även om vi inte nödvändigtvis omfamnar hans egen personliga fromhet eller brist på sådan.'”

Trump hade en marginal på 30 poäng, vilket var tillräckligt för att två kandidater skulle dra sig ur. Entreprenören Vivek Ramaswamy, som fick 7,7 procent av rösterna, läste av de politiska vindarna och avslutade sin kampanj och gick istället över till att stödja Trump. Den tidigare guvernören för Arkansas, Asa Hutchinson, avslutade också sin kampanj efter att ha vunnit 0,2 procent av rösterna.

Haley, den tidigare guvernören i South Carolina och Trump-eran FN-ambassadören, hindrade den tidigare presidenten från att erövra varenda län genom att bara en röst, men hon kom ändå på tredje plats totalt sett.

I sitt tal efter mötena förklarade Haley att primärvalet var en ”tävling mellan två personer,” vilket fick vissa att fråga sig om hennes personal inte lyckades ändra på ett utkast från en förväntad andraplatsseger. Men konstigt nog, för någon som slutar på tredje plats, sa politiska observatörer att hon kanske har en poäng.

Med DeSantis andraplatsfinish var ”tre biljetter ut från Iowa bokade”, sa Jeff VanDerWerff, politisk forskare vid Northwestern College, en kristen högskola i Orange City, Iowa, till Christianity Today. ”Men eftersom DeSantis redan planerar att hoppa över New Hampshire misstänker jag att tävlingen redan är nere på en tävling mellan två personer.”

Medan kampen om andraplatsen oftast har varit summarisk, finns det unika dynamiker den här gången – nämligen åtal som hänger över Trumps huvud –