KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Hamas-terror i Förintelsetal

Hamas terrorattack i södra Israel var ett återkommande tema vid Minnet av Förintelsen minnesstund i riksdagen.

I torsdags förra veckan hölls en minnesstund i riksdagen till minne av Förintelsen. Talmannen och riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen var värdar för evenemanget, där bland annat nätverkets ordförande Mikael Oscarsson (KD) höll ett tal inför de närvarande. Oscarsson betonade vikten av att minnas Förintelsen, särskilt med tanke på den ökande antisemitismen runt om i världen.

Under minnesstunden berättade Oscarsson om hur han fick idén till riksdagsnätverket av en överlevande och vän, Max Safir, som tyvärr avled förra året. Han lyfte även fram Raoul Wallenbergs insatser för att rädda judar under andra världskriget.

Vice talmannen Kenneth G Forslund (S) talade också vid evenemanget och nämnde den Hamas terrorattack som ägde rum förra året. Han påpekade att attacken fick många judar att känna sig otrygga, till och med i Israel.

Forslund förklarade att minnesstunden och högtidlighållandet av Förintelsen inte bara är ceremonier utan ett löfte till judar att inte glömma. Det är ett sätt att visa att de inte står ensamma och att vi som samhälle tar ansvar.

Under minnesstunden framförde även Lilla kören från Adolf Fredriks Musikklasser en stämningsfull sång innan två överlevande, Dina och Jovan Rajs, delade med sig av sina upplevelser under Förintelsen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) påminde oss om att Förintelsen påminner oss om den mänskliga ondskan och att det är vår plikt att försvara demokratin och mänsklig värdighet.

Magdalena Andersson (S), oppositionsledaren, uppmärksammade det faktum att Förintelsen började i det små, med ord och hat. Hon betonade vikten av att inte glömma och att kämpa mot antisemitism.

Evenemanget avslutades med berättelsen om en studieresa till Polen som riksdagsledamöterna genomförde förra året.

Det är viktigt att vi fortsätter att minnas Förintelsen och inte glömmer historiens läxor. Vi måste alla ta ansvar och kämpa mot antisemitismen, oavsett var den kommer ifrån.