KRISTNA NYHETSBYRÅN

Search
Search
Close this search box.

Hillsonggrundaren fälls inte för att ha dolt sexuella övergrepp

En australiensisk domstol fann att Brian Houston möjligen hade en rimlig ursäkt att inte kontakta polisen angående sin fars brott.

Hillsong grundare Brian Houston har blivit frikänd för att ha dolt sin fars sexuella övergrepp på en ung pojke.

En australiensk domstol beslutade på torsdagen att Houston, även om han inte rapporterade sin fars brott till polisen när han fick reda på dem på 1990-talet, inte bevisar bortom rimligt tvivel att han inte hade ett giltigt skäl.

”Jag är inte min far”, sa Houston när han lämnade domstolen i Sydney. ”Jag begick inte detta brott och jag känner en lättnad över att sanningen åtminstone har kommit fram.”

Houston och hans fars övergreppsoffer, Brett Sengstock, satt några meter ifrån varandra i en liten rättssal i Sydney som domaren Gareth Christofi läste sitt domslut. Det tog nästan två timmar att läsa, eftersom Christofi gick igenom fakta och rättsliga argument.

I fulla salen verkade Houstons anhängare vara övertygade om att domen skulle vara till hans fördel, men de slappnade av synligt när Christofi talade.

”Jag är inte övertygad bortom rimligt tvivel om att den åtalade inte tog offret Brett Sengstocks önskemål i beaktande genom att inte rapportera till polisen”, sa Christofi. ”Därför är jag inte övertygad bortom rimligt tvivel om att den åtalade inte hade ett legitimt skäl.”

Houstons far, Frank, sexuellt utnyttjade Sengstock på 1970-talet, börjat när Sengstock bara var sju år gammal. Den äldre Houston, som avled 2004, var en framträdande och respekterad pastor inom pingstkyrkan Assemblies of God och kallades skämtsamt ”biskopen”. Sengstock berättade för 60 Minutes Australia att övergreppet pågick i fem år och förstörde hans barndom.

Houston fick reda på övergreppet i slutet av 1990-talet och som nationell president för Assemblies of God återkallade han sin fars pastorala befullmäktigande. ”Åklagaren” – vilken är hur den australiensk rättssystemet hänvisar till åklagarsidan – argumenterade dock för att Houstons efterföljande handlingar var avsedda att skydda ryktet för den megakyrka han hade grundat i New South Wales: Hills Christian Life Centre, som snart skulle byta namn till Hillsong och växa till ett globalt fenomen.

Åklagarna argumenterade för den australienska domstolen att Houston fördröjde underrättandet om anklagelserna mot hans far, använde vaga termer som ”allvarligt moraliskt misslyckande” istället för ”sexuella övergrepp” eller ”pedofili” i predikningar och offentliga uttalanden, och försökte hantera kyrkosamfundets respons på anklagelserna. Rätten avvisade dessa påståenden.

”Den åtalade agerade inte långsamt”, sa Christofi på torsdagen. ”[Han] konfronterade sin far och kallade till ett akutmöte med den nationella styrelsen och avslöjade anklagelsen för dem och avslöjade också för dem en detalj som få människor visste, nämligen