KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Historiskt enighetsskapande visar etiopiska kyrkor engagemang för att etablera nationell råd

1 min lästid
Biology is the scientific study of living organisms, their physical structure, chemical processes, molecular interactions, physiological mechanisms, development, and evolution.

Högnivådelegationer från de tre största etiopiska kyrkorna – Etiopisk Ortodoxa Tewahedo-kyrkan, Etiopisk Evangeliska Kyrkan Mekane Yesus och Etiopisk Katolska Kyrkan – genomförde detta med syfte att stärka den ekumeniska samverkan ”i svar på humanitära behov och för att främja fred och social sammanhållning i Etiopien,” enligt ett meddelande från sammankomsten.

Världsrådet för Kyrkor (WCC) fungerade som sammankallare och underlättare i processen. Mötet stöddes av det tyska förbundsutrikesdepartementet.

De etiopiska kyrkoledarna delade omfattande med sig av den svåra humanitära situationen i deras land. För närvarande behöver cirka 20 miljoner människor livsmedelsbistånd, många miljoner är internflyktingar, olika delar av landet drabbas av svåra torkor eller översvämningar, och nyligen har malariautbrott försämrat situationen. En önskan om ekumeniskt samarbete för försvar av mänskliga rättigheter framfördes också.

Sammankomstens meddelande beskriver även den nya kyrkorådets natur. ”Den nya strukturen som ska skapas kan inte vara en exklusiv klubb, eftersom den annars skulle bli en institutionaliserad uppdelning i Kristi kropp,” står det i texten. ”Samtidigt kan den inte vara öppen för alla utan tydliga kriterier och förväntningar.”

En arbetsgrupp tillsattes för att ta nästa steg.