KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Hjälpfartyg med nödhjälp till Gaza avseglar från Cypern medan hungersituationen ökar – nytt hopp på väg!

Faran för hungersnöd hotar norra Gaza enligt FN och partners - katastrof kan inträffa redan denna månad.

En tre-fartygskonvoj lämnade en hamn på Cypern på lördagen med 400 ton mat och andra förnödenheter till Gaza, där oro för hunger i området ökar. World Central Kitchen-välgörenheten sa att fartygen och en pråm bar tillräckligt för att förbereda mer än 1 miljon måltider med varor som ris, pasta, mjöl, baljväxter, konserverade grönsaker och proteiner. Även dadlar fanns ombord, traditionellt ätna för att bryta fastan under heliga Ramadan. Det var inte klart när fartygen skulle nå Gaza. Det första fartyget levererade tidigare denna månad 200 ton mat, vatten och annan hjälp.

FN och partners har varnat för att svält kan uppstå i ödelagda, till stor del isolerade norra Gaza redan denna månad. Humanitära tjänstemän säger att leveranser till sjöss och med flyg inte är tillräckliga och att Israel måste tillåta mycket mer hjälp via vägar. FN:s högsta domstol har beordrat Israel att öppna fler landsgränser och vidta andra åtgärder för att åtgärda krisen. Samtidigt sa Egypts statliga Al Qahera TV att vapenvila-förhandlingarna mellan Israel och Hamas kommer att återupptas på söndagen, med hänvisning till en obekräftad egyptisk säkerhetskälla. Kanalen har nära kopplingar till landets underrättelsetjänst.

Endast en veckolång vapenvila har uppnåtts i kriget som började efter att Hamas-ledda militanter stormade södra Israel den 7 oktober, dödade 1 200 personer, främst civila, och tog ungefär 250 andra som gisslan. På lördagen samlades vissa israeler igen för att visa frustration med premiärminister Benjamin Netanyahus regering och uppmana honom att avgå. Familjerna till gisslan lovade att ta sig ut på gatorna över hela Israel. ”Ge förhandlarna ett brett mandat och säg till dem, ’Kom inte hem utan en överenskommelse, ta tillbaka våra älskade’,” sa Raz Ben Ami, hustru till gisslan Ohad Ben Ami.