KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Högervridning hotar EU:s klimatarbete

Ytterhögern hotar EU-parlamentets samarbete - ny tyngdpunkt avgörande för klimatpolitiken.

Klädda i matchande ljusröda kläder ler de mot kameran. En yngre, med mörkt blankt hår. En äldre, med ljust kortklippt. En socialdemokrat från Sverige och en kristdemokrat från Irland. De ser glada och lättade ut. Deras lagförslag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor har just antagits med rungande majoritet.

Bilden av Evin Incir och Frances Fitzgerald, som andas ut efter månader av tuffa förhandlingar, får symbolisera vad som är utmärkande för EU-parlamentet: breda samarbeten.

– Jag hade tur som fick arbeta med en progressiv EPP-ledamot. Tack var det kunde vi få igenom ett ambitiöst förslag, säger Evin Incir (S), som lett arbetet i EU-parlamentet med att ta fram unionens första direktiv någonsin mot mäns våld mot kvinnor. Den som leder förhandlingarna om ett lagförslag i EU-parlamentet kallas för föredragande eller ”rapportör”. Ofta utses ett par rapportörer, i det här fallet bestod duon av en socialdemokrat och en kristdemokrat. Sändaren var på plats när deras lagförslag antogs med 522 röster för, 27 röster emot och 72 nedlagda röster. Det var vid den sista plenarsessionen före valet, då rekordmånga lagar klubbades igenom.

Efter valet kan maktbalansen i EU-parlamentet komma att se väldigt annorlunda ut. En av de saker som står på spel i EU-valet 2024 är traditionen med samarbeten i mitten, där de tre största partigrupperna i EU-parlamentet, kristdemokratiska EPP, socialdemokratiska S&D och liberala Renew, oftast samlas kring breda uppgörelser.

Sedan förra valet 2019 har ytterhögern flyttat fram sina positioner i många medlemsländer, Sverige är bara ett exempel. I Finland sitter Sannfinländarna med i regeringen. I Nederländerna håller islamfientliga Geert Wilders på att bilda regering och i Italien är högerpopulisten Georgia Meloni premiärminister.

– Det som hänt i många nationella parlament de senaste fem till tio åren är att center-högerpartier öppnat dörren för samarbeten med högerradikala partier, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statskunskap vid Södertörns högskola.