KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Högt tryck på Indiens kristna inför 2024 års valresultat.

Kyrkoledare mobiliserade bön för parlamentet och statliga val, med medvetenhet om att hindunationalisternas segerstorlek var osäker.

Som Indiens monumentala val äntligen når sitt slut denna vecka riktas allas blickar mot den utsträckning av mandatet som kommer att överlämnas till premiärminister Narendra Modi och hans hindu-nationalistparti. Speciellt bland subkontinentens uppskattade 28 miljoner kristna, för vilka resultatet kommer att testa om religionsfrihet och sekularism ska bevaras i världens största demokrati.

Modis Bharatiya Janata Party (BJP) har suttit vid makten sedan 2014. Under denna tid har övervakningsgrupper dokumenterat en alarmerande ökning av incidenter med våld, diskriminering och trakasserier riktade mot religiösa minoriteter – speciellt kristna och muslimer. Hinduiska extremistgrupper, uppmuntrade av BJPs ideologi av hinduiskt överhöghet eller ”Hindutva,” har systematiskt begått övergrepp som sträcker sig från fysiska angrepp till falska anklagelser om tvångsreligiös omvändelse, som används som förevändning för förföljelse.

En massiv undersökning av Pew Research Center rapporterade att år 2019 röstade cirka 49 procent av hinduer i Indien på BJP, vilket säkrade partiet en majoritet i Lok Sabha, det lägre huset i Indiens parlament, och gav Modi en andra mandatperiod som statschef.

Det är inte frågan om vem som vinner, utan i vilken utsträckning. 2024 års allmänna indiska val, som började rösta den 19 april, avslutas den 1 juni efter att ha genomförts i sju stegvis fas. Den förlängda valprocessen har fått kritik från oppositionspartierna som hävdar att den gynnade BJPs ”ekonomiska makt”. Samtidigt har Indiens valkommission kritiserats för att ”misslyckats” med sin konstitutionella plikt och anses vara ”komprometterad” av observatörer.

På spel står sammansättningen av Lok Sabha med 543 mandatplatser, vilket kommer att avgöra om Modi överlämnas ett tydligt mandat för en tredje mandatperiod. Även om de flesta opinionsundersökningar har antytt att en seger för BJP sannolikt är, kommer utsträckningen av dess mandat att vara avgörande för de religiösa minoriteternas intressen.

En absolut majoritet i parlamentet, särskilt den tre fjärdedelar majoritet som Modi har sagt att han strävar efter, skulle kunna stärka BJP att genomföra genomgripande förändringar, inklusive en landsomfattande lag mot konvertering, en landsomfattande enhetlig civil lagstiftning och – enligt oppositionens påståenden – ändra och avsekularisera Indiens konstitution.