KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Hundratals döda efter vandring i hetta under årets Hajj – en tragedi utan dess like

"Över 1 300 döda under årets Hajj-pilgrimsfärd i extrema höga temperaturer i Saudiarabien."

Mer än 1 300 personer dog under årets Hajj-pilgrimsfärd i Saudiarabien, enligt saudiska myndigheter. Troende mötte extremt höga temperaturer vid de islamiska heliga platserna i kungadömet, meddelades det på söndagen. 83% av de 1 301 dödsfallen var obehöriga pilgrimer som gick långa sträckor i den skenande värmen för att utföra Hajj-ritualerna i och runt den heliga staden Mecka, enligt saudiernas hälsominister Fahd bin Abdurrahman Al-Jalajel.

Han berättade för den statligt ägda Al Ekhbariya TV att 95 pilgrimer vårdades på sjukhus, varav några hade flygs till huvudstaden Riyadh för behandling. Processen för att identifiera de döda fördröjdes eftersom många av de döda pilgrimerna saknade identifikationshandlingar. De döda begravdes i Mecka utan att ge en uppdelning.

Majoriteten av de döda var egyptiska medborgare, över 660 av dem. Endast 31 av dem var auktoriserade pilgrimer, enligt tjänstemän i Kairo. Egypten har återkallat licenserna för 16 resebyråer som hjälpte obehöriga pilgrimer att resa till Saudiarabien, meddelades det. De flesta dödsfallen rapporterades på nödavdelningen i Meckas Al-Muaisem-förort. Egypten skickade mer än 50 000 auktoriserade pilgrimer till Saudiarabien i år.

Saudiarabiska myndigheter slog ned på obehöriga pilgrimer och utvisade tiotusentals människor. Men många, främst egyptier, lyckades nå de heliga platserna i och runt Mecka, vissa till fots. Till skillnad från auktoriserade pilgrimer hade de inga hotell att återvända till för att undkomma den skållande hettan. Egyptens regering sa att de 16 resebyråerna inte lyckades tillhandahålla adekvata tjänster för pilgrimer. Byråerna underlättade olagligt resande för pilgrimer till Saudiarabien med visum som inte tillät inresa i Mecka.

Regeringen sa också att tjänstemännen från företagen har hänvisats till åklagaren för utredning. Enligt den statligt ägda Al-Ahram dagligen sålde vissa resebyråer Saudi-turistvisum till egyptiska Hajj-hoppfulla, vilket bröt mot saudiska regler som kräver exklusiva visum för pilgrimer. Dessa byråer lämnade pilgrimer i sticket i Mecka och de heliga platserna i den skållande hettan, rapporterade tidningen.