KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

I en presskonferens belyser WCC hur man kan skapa hopp mitt i världens bekymmer

Vänligen observera att din betalning inte har gått igenom.

Biskop Dr. Heinrich Bedford-Strohm, moderator för WCC:s centrala kommitté, reflekterade över hur uppskattande WCC:s verkställande kommitté har varit gentemot de värdkyrkor i Nigeria när styrelsen möttes i Abuja från 8-14 november. ”Vi har blivit imponerade av den religiösa vitaliteten i detta land, inte bara av landskapets skönhet, av människornas skönhet, utan också av den starka religiösa grund i Nigeria”, sa Bedford-Strohm och betonade ett uttalande från verkställande kommittén om Nigeria och dess regionala sammanhang. ”Jag vill försäkra er om våra böner.”

Rev. Merlyn Hyde Riley, viceordförande för WCC:s centrala kommitté, talade om verkställande kommitténs uttalande om COP28. ”WCC är intresserat och oroat över alla rättvisefrågor, och klimaträttvisa är en av dessa frågor. Vi uppmanar till större uppmärksamhet på förnybar energi, att vi nu kommer att hitta alternativa sätt att få energi för våra befolkningar, att vi kommer att lägga stor vikt vid global uppvärmning. Det är viktigt att, när vi kräver mer förnybar energi, att vi också kräver större klimatfinansiering”, sa hon.

Ärkebiskop Dr. Vicken Aykazian, viceordförande för WCC:s centrala kommitté, uttryckte djup uppskattning för WCC:s uttalande om behovet av internationellt svar på behoven hos Nagorno-Karabakh-flyktingarna. ”Varför Världsrådet av kyrkor?” frågade han. ”För att Världsrådet av kyrkor är en viktig organisation i världen som försöker hitta en lösning för de människor som lider. Vi tackar Gud för denna organisation och vi tackar ledarskapet för Världsrådet av kyrkor för att de följer och fortsätter att följa vad som händer i Nagorno-Karabakh.”

Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay, WCC:s generalsekreterare, gav, förutom en introducerande översikt över WCC, en presentation av verkställande kommitténs uttalande om Palestina och Israel. ”Vi arbetar på en mycket bred skala med interreligiöst samarbete och samarbete inom fredsarbete”, sade han. ”Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel fortsatt att svara, och situationen i Gaza är verkligen, verkligen dålig. Vi har krävt omedelbar eldupphör i Gaza. Vår syn som WCC är att våld och krig inte bidrar till fredliga förhandlingar.”

Presskonferensen bjöd på en panelsamtal följt av en frågestund. Vid introduktionen av panelen gav Ärkebiskopen Rev. Dr Rufus Okikiola Ositelu, Church of the Lord (Prayer Fellowship) Worldwide, WCC-president från Afrika, ett hjärtligt tack till WCC:s medlemskyrkor och gemenskaper i Nigeria. ”För detta säger vi, tack, och Gud välsigne er alla”, sa han.

WCC avslutar sitt verkställande kommittémöte med andan ”tillsammans hela vägen”.