KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

I Nigeria och stora delar av Afrika ser katolska samkönade par ingen välsignelse inom en snar framtid

Det nigerianska katolska paret Jane och Lucy har lite hopp om att deras lokala församlingskyrka snart kommer att välsigna deras samkönade förbund, eftersom konservativa präster i hela Afrika väljer att ignorera ett historiskt Vatikanens beslut som tillåter sådana välsignelser.

Nigerianska katolska paret Jane och Lucy har små förhoppningar om att deras lokala församlingskyrka kommer att välsigna deras samkönade union inom en snar framtid, då konservativa präster över hela Afrika väljer att ignorera ett historiskt uttalande från Vatikanen som tillåter sådana välsignelser.

Konservativa katoliker har fördömt Vatikanens deklaration för två veckor sedan, som godkändes av påven Franciskus, vilket skulle tillåta välsignelser för samkönade par, förutsatt att de inte är en del av kyrkans vanliga ritualer eller liturgier.

Påven har svarat på kritiken och det han kallar otillmötesgående ideologiska ställningar som hindrar kyrkan från att gå framåt.

Men i många afrikanska länder, som det mest folkrika i kontinenten, Nigeria, är till och med att ha en samkönad relation olagligt och straffbart med långa fängelsestraff.

Det är inte konstigt att 39-åriga Jane, som har levt tillsammans med sin partner i sex år, inte tror att Vatikanens deklaration kommer att förändra mycket.

”Kanske om 20 år (eller) 30 år, men just nu kommer det att vara svårt för dem (Biskoparna) att bara acceptera detta”, sa Jane till Reuters i sitt rum i delstaten Benue i norra Nigeria.

Inom den anglikanska kyrkan har frågan orsakat djupa splittringar i över två decennier, senast efter ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welbys, förslag tidigare i år att tillåta präster att välsigna samkönade unioner, vilket närmade tron ​​till brytpunkten.

Katolska kyrkan har hittills försökt undvika intrycket av konflikt.

Katolska biskopar från Angola, Kenya, Nigeria, Malawi till Sao Tome och Principe, Uganda och Zimbabwe är bland de präster som har sagt att de inte kommer att välsigna samkönade par, men har argumenterat för att påvens dekret kan tolkas som valfritt.

Fader Patrick Alumunku från Sankt Louis katolska kyrka i Mbora församling i huvudstaden Abuja sa att Vatikanens deklaration oroade många följare men bör ses som ett steg mot inkludering av Guds alla barn.

Han förnekade att detta var ett steg i riktning mot att i slutändan acceptera samkönade unioner i kyrkan.

”Det finns lagar som har fastställts av Gud och av kyrkan under 2000 år som inte kan ändras”, sa Alumunku.

För aktivisten och fjäderfäfarmaren Jane är det faktum att frågan diskuteras öppet tillräcklig anledning att överväga att så småningom närma sig sin präst för en välsignelse, om hennes partner samtycker.

”Jag tror att han (Påven Franciskus) försökte förstå människors känslor som tenderar att vara annorlunda födda eller människor som i grunden nu blir som samhällets utstötta”, sa hon.

”Vi är på väg dit, en tid för självuttryck och acceptans är på väg.”