KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

IHOPKC bryter banden med Mike Bickle över ’olämpligt beteende’

Grundaren av International House of Prayer erkände tidigare denna månad till "tidigare olämpligt beteende".

Ledarna för International House of Prayer, en inflytelserik karismatisk evangelisk bön- och missionsgrupp baserad i Kansas City, meddelade på fredagen att de har brutit kontakten med grundaren Mike Bickle.

I slutet av oktober anklagade en grupp tidigare ledare för IHOPKC Bickle för ett mönster av påstått sexuellt övergrepp mot präster. I början av december medgav Bickle viss tidigare oetiskt beteende, men påstod att många av anklagelserna mot honom var falska.

”I djup sorg vill jag uttrycka hur djupt jag är bedrövad över att mina tidigare synder har lett till så mycket smärta, förvirring och splittring i Kristi kropp i denna tid,” sa Bickle i ett onlineuttalande. ”Jag beklagar sorgligt nog att jag för mer än 20 år sedan syndade genom att delta i olämpligt beteende – mina moraliska misslyckanden var verkliga.”

På fredagen meddelade IHOPKC att Bickle inte längre är en del av gruppen.

”Efter att ha tagit över hanteringen av krisen har verkställande kommittén fått ny information som nu bekräftar en nivå av olämpligt beteende från Mike Bickles sida, vilket gör att IHOPKC omedelbart och formellt måste bryta alla band med honom,” sa talespersonen och krisrådgivaren Eric Volz i en video som publicerats på YouTube.

Volz sa att IHOPKC-ledarna inte har tillstånd att dela detaljer om Bickles påstådda oetiska beteende, utan att en utredning om anklagelserna pågår.

Talesmannen meddelade också att Stuart Greaves, verkställande direktör för IHOPKC, har avgått utan att ge någon förklaring till varför.

Bickle har länge varit en inflytelserik figur inom karismatiska kristna kretsar. Han bröt tidigt med Vineyard-rörelsen på 1990-talet på grund av teologiska meningsskiljaktigheter och konflikter med dess grundare, John Wimber, och andra ledare. Bickle är kanske mest känd för att ha grundat IHOPKC, som började hålla dygnet runt-bön sju dagar i veckan 1999 och senare blev en missionsrörelse.

Bickle har också varit en ledare inom den nya apostoliska reformationen, som betonar tanken att kyrkan bör ledas av nutida profeter och apostlar.

IHOPKC-ledarna släppte en inledande rapport i november som ifrågasatte anklagelserna mot Bickle, baserat på en intern undersökning. Men Volz meddelade tidigare denna månad att IHOPKC hade anlitat Lathrop Group för att genomföra ytterligare utredning. IHOPKC, som betalar för granskningen och har tecknat kontrakt med Lathrop Group, säger att utredningen är oberoende.

Volz sa att beslutet att bryta med Bickle visar varför en oberoende utredning behövs. Han sa också att IHOPKC-ledarna har lovat att ”implementera alla nödvändiga förändringar av kyrkans policys, rutiner och kultur för att säkerställa att IHOPKC inte går igenom denna svåra väg igen.”

Advokater för påstådda överlevande av övergrepp, inklusive advokaten Boz Tchividjian, säger att de vill ha sanningen om anklagelserna men är skeptiska till att Lathrop Group-utredningen kommer att vara oberoende. De hänvisar till ett uttalande på företagets webbplats som skryter om sitt arbete med att försvara religiösa grupper som hanterar övergreppsanmälningar.

Samtidigt rapporterade CT denna månad om hur anklagelserna mot Bickle har skakat evangelikala i Brasilien, där han och hans bönerörelse har en stor följarskara, och tvingat fram en diskussion om hur brasilianska kyrkor hanterar övergrepp.

(Artikeln är en översätt