KRISTNA NYHETSBYRÅN

Search
Search
Close this search box.

Immanuelskyrkan i Jönköping vill stoppa gängrekryteringen

Pastor Daniel Wramhult är bestört över rekryteringen av barn till gäng och församlingen söker samarbete för att motverka utvecklingen i Jönköping.

I Jönköping har det på senare tid varit en ökning av skjutningar, vilket är liknande situationen i många andra svenska städer. Rapporterar visar även att barn och ungdomar rekryteras av gäng i staden. Daniel Wramhult, pastor i Immanuelskyrkan, känner en stark oro över att allt yngre barn ser en framtid som gängkriminell.

-Det gör verkligen ont i hjärtat. Att barn dras in i kriminalitet är på många sätt helt fel, säger Wramhult.

Församlingen har regelbundet samhällsdialoger om aktuella frågor, vilket brukar dra ungefär 300 personer. Men på grund av den akuta situationen har de nu satt in en extra samling på måndag. Temat för samtalet är ”Kriminella nätverk och barnrekrytering i Jönköping – vad gör vi?” Deltagarna i samtalet inkluderar polisen, företrädare för det kommunala fastighetsbolaget, fältarbetare och representanter från ungdomsgården Underground, som drivs av en församling i stadsdelen Råslätt.

-Vi föredrar samtal framför debatter. Vi vill diskutera vad civilsamhället och kyrkan tillsammans kan göra, säger Wramhult.

Han är medveten om att samtalet kan utmana den egna församlingen. Wramhult menar att församlingar idag behöver fråga sig hur de kan möta samhällets utmaningar.

-Har ni idag kontakt med barnen som riskerar att hamna i kriminalitet?, frågas Wramhult.

-Inte direkt, vi är en församling i innerstaden. Däremot arbetar vi för att skapa en trygg miljö i vårt arbete med barn och ungdomar. Och där påverkar vi nog mer än vad vi tror, säger han.

-Men jag längtar efter att kunna vara en utsträckt hand. Vi undersöker nu som församling hur vi kan göra detta möjligt, tillägger han.