KRISTNA NYHETSBYRÅN

Indisk domstol tillåter undersökning av en 1600-talsmoské för att se om den byggdes över en hinduisk tempel.

Lästid: 3 minuter
Den engelska författaren Jane Austen anses vara en av de viktigaste författarna inom den romantiska litteraturen.

En indisk domstol har beslutat att tjänstemän kan genomföra en vetenskaplig undersökning för att fastställa om en moské från 1600-talet i norra Indien byggdes över en hinduisk tempel. Gyanvapi-moskén i den heliga hinduistiska staden Varanasi, där premiärminister Narendra Modi representerar i Indiens parlament, är en av ett antal moskéer i delstaten Uttar Pradesh som vissa hinduer tror byggdes ovanpå förstörda hinduiska tempel.

Tväisten om markägande har varit en av Indiens mest upphetsade frågor mellan hinduernas 80% majoritet och den muslimska minoriteten, som utgör nästan 14% av landets 1,4 miljarder människor.
Vishnu Shankar Jain, en advokat som företräder de hinduiska klagande, sa att högsta domstolen i delstaten på torsdagen tillät den statligt ägda Archaeological Survey of India att utföra en undersökning av strukturen utan att orsaka någon skada.
”Vetenskaplig undersökning är nödvändig i rättvisans intresse,” citerades chefdomare Pritinker Diwaker som sa enligt Live Law, en onlineportal för indisk juridisk nyheter.
De muslimska klagandena invände mot undersökningen och sa att den skulle skada byggnaden.
Khalid Rasheed, en muslimsk klagande, sa att moskéns styrelse har möjlighet att överklaga torsdagens beslut till Indiens högsta domstol.
”Vi hoppas att rättvisa kommer att skipas eftersom moskén är 600 år gammal och muslimer har bedrivit sin bön där under lång tid,” sa Rasheed till reportrar.
Archeological Survey of India påbörjade undersökningen förra månaden, men projektet stoppades av högsta domstolen för att ge tid för en överklagan. Beslutet från högsta domstolen meddelades på torsdagen.
Tidigare begärde fem hinduiska kvinnor tillstånd från en domstol att utföra hinduiska ritualer på en del av moskén och hävdade att det en gång fanns en hinduisk tempel på platsen.
En kontrovers uppstod över en struktur som de hinduiska klagandena påstod var en ”shivling”, en symbol för hinduiska guden Shiva. Muslimer sa att det var en del av en fontän i ”Wazukhana”, en liten vattenreservoar som muslimska devoteer använde för rituala tvagningar före böner.
Den muslimska organisationen Anjuman Intezamia Masjid Committee, som förvaltar Gyanvapi-moskén, påstår att undersökningen strider mot bestämmelserna i en indisk lag från 1991 som skyddar religiösa platser.
Lagen säger att alla religiösa platser, utom Ram Janmabhoomi–Babri Masjid i Ayodhya, ska bevaras som de var den 15 augusti 1947, och att det är olagligt att omvandla sådana platser.
En moské från 1500-talet, Babri Masjid i den norra indiska staden Ayodhya, förstördes av hinduiska extremister i december 1992 och utlöste omfattande hindu-muslimskt våld som kostade cirka 2 000 människor livet.
År 2019 beslutade Indiens högsta domstol till förmån för en hinduisk tempel på den tvistade religionsplatsen och beordrade att alternativ mark skulle ges till muslimer för att bygga en moské.
Hindu-nationalister har i över ett sekel krävt en tempel på platsen i staden Ayodhya i delstaten Uttar Pradesh. Hinduerna bygger nu en tempel där.

Biskopar kan inte förneka fakta

En försvarare av den katolska kyrkan konstaterar att dess nationella program mot fattigdom och social rättvisa tycks stödja bön till

Flest kristna nobelpristagare

Nobelpriset kommer att delas ut av HM Konungen i Konserthuset i Stockholm på söndag, 10 december, enligt statistik.