KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Inga bevis mot Quebec-kardinalen: Offret vägrar vittna

Skandalösa anklagelser mot kyrkans personal i stort rättsfall väcker uppseende i Kanada.

En pensionerad kanadensisk domare sa på tisdagen att han inte kunde hitta några pålitliga bevis för sexuellt missförhållande av ärkebiskopen av Quebec, efter att den påstådda offret vägrade att samarbeta med hans undersökning och kardinalen starkt nekade påståendet.

Påven Franciskus hade gett André Denis, en pensionerad domare vid Québecs högsta domstol, i uppdrag att genomföra en förhandsundersökning för den katolska kyrkan om anklagelserna mot ärkebiskop Gérald Lacroix som framkom i januari.

Anklagelserna ingick i en ändrad grupptalan som väcktes i kanadensisk domstol mot 100 nuvarande och tidigare kyrkans personal inom ärkestiftet.

Denis’ undersökning påverkar inte den grupptalan och gäller endast kyrkans hantering av anklagelserna, eftersom Vatikanen har sina egna procedurer för att hantera missförhållanden mot präster. Vatikanen sa på tisdagen att man inte planerade någon kyrklig rättegång mot Lacroix baserat på Denis’ rapport.

Franciskus utnämnde Lacroix till kardinal 2014, blev välkomnad av Lacroix under en besök i Quebec 2022 och gjorde honom förra året till medlem i sitt kardinalråd, nio främsta präster från hela världen som rådgör honom i kyrkliga ärenden.

Lacroix hade dragit sig tillbaka från daglig arbete vid ärkestiftet i januari, efter att anklagelserna lades till på den ursprungliga 2022 grupptalan mot ärkestiftet. Anklagelserna mot honom går tillbaka till 1987 och 1988 och gjordes av en kvinna som var 17 vid tillfället, enligt grupptalan.

Lacroix nekade kraftigt till anklagelserna vid tidpunkten för sin självpåtagelse och gjorde det igen när han intervjuades av Denis, sa domaren. ”Han bekräftade med övertygelse att han aldrig utförde de handlingar han anklagades för,” sa Denis. ”De insamlade elementen under undersökningen gör det osannolikt att händelserna som associeras med kardinalen inträffade,” sa Denis vid en presskonferens i Quebec City.