KRISTNA NYHETSBYRÅN

Inte direkt Michelangelo: Påvens Franciskus testar målning av väggmålning

Lästid: 2 minuter
Pave Franciskus, vars företrädare beställde Vatikanens Sixtinska kapell århundraden sedan, försökte på torsdagen måla då han gjorde de sista penseldragen på ett 3 km långt mural vid ett besök på en skola väster om Lissabon.

På torsdagen provade påven Franciskus, vars föregångare beställde Vatikanens Sixtinska kapell för århundraden sedan, på målning när han lade sista handen på en 3 km lång mural vid sittbesök på en skola väster om Lissabon. Muralen är en del av projektet ”Livet mellan världar” av Scholas Occurrentes, en internationell utbildningsrörelse som kopplar samman ungefär en halv miljon skolor på fem kontinenter. Franciskus är gruppens huvudsponsor. Ungefär 30 muraler som hade målats av elever och personer i samhället sammanfördes för att skapa ett konstverk i kuststaden Cascais.

Taket och väggarna i rummet där påven talade till eleverna, och där muralen slutar, täcktes med målade teman såsom mänskliga figurer som svävar i kosmos. ”Ni har målat er egen Sixtinska kapell”, sa Franciskus. Den 86-årige påven fick en konstnärs pensel som var kopplad till en virtuell verklighetsapparat, vilket gjorde att elever i en skola i Moçambique kunde se hans penseldrag i realtid på en vägg i deras skola. Första försöket gick inte så bra. Påven, som verkade förvirrad, gjorde ett andra försök och lyckades måla en grön linje i form av en halv oval båge. ”Det är mycket virtuellt men inte särskilt fysiskt”, skämtade José María Del Corral, ordförande för Scholas Occurrentes, mellan påvens första och andra försök.

Det verkliga Sixtinska kapellet i Vatikanen fick sitt namn från påve Sixtus IV, som lät bygga det mellan 1473 och 1481. Michelangelo målade taket för påve Julius II mellan 1508 och 1512. Franciskus, som är i Lissabon för en global sammankomst av unga katoliker, uppmanade eleverna att inte vara rädda för att ta chanser i livet och att hjälpa förtryckta människor. ”Ibland måste man bli smutsig om händerna för att hålla sina hjärtan rena”, sa han till eleverna, vilka inkluderade både icke-katoliker och icke-troende. ”Be för mig och de av er som inte vet hur man ber, skicka mig positiv energi”, sade han. På torsdag kväll skulle påven tala inför hundratusentals unga katoliker som från hela världen har kommit till Portugals huvudstad för firandet av Världsungdomsdagen.

Biskopar kan inte förneka fakta

En försvarare av den katolska kyrkan konstaterar att dess nationella program mot fattigdom och social rättvisa tycks stödja bön till

Flest kristna nobelpristagare

Nobelpriset kommer att delas ut av HM Konungen i Konserthuset i Stockholm på söndag, 10 december, enligt statistik.