KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Iran: Kristna hotas med gripande och avrättning för att delta i Hijab-protester

Kristna i Iran har varnats för att delta i protester i Iran efter en nyligen rapport från USAs Commission on International Religious Freedom.

Christians i Iran har fått varningar för att delta i protesterna i Iran, enligt en nylig rapport. Förra veckan släppte den amerikanska kommissionen för internationell religionsfrihet (USCIRF) sin rapport om tillståndet för religionsfrihet i Iran år 2023. I september 2022 började civila oroligheter och protester mot regeringen efter dödsfallet i poliscustody av Mahsa Zhina Amini – en ung kvinna som greps för att ha burit sin hijab på ett olämpligt sätt. Enligt vittnesrapporter blev Amini svårt misshandlad av Guidance Patrol-officerare, något som de iranska myndigheterna förnekar.

Aminis död ledde till en serie protester, där vissa kvinnliga demonstranter offentligt tog av sig sin hijab och klippte sitt hår. Protesterna har utvecklats till en rörelse som kräver religionsfrihet och trosfrihet. Enligt uppgifter har de iranska myndigheterna dödat minst 537 personer sedan protesterna började.

I maj 2023 presenterade president Ibrahim Raisis administration en lag till parlamentet som definierar det olämpliga sättet att bära hijab som ”nudity”. Den föreslagna lagstiftningen skulle också ge myndigheterna rätten att arrestera, bötfälla och fängsla kvinnor som inte bär hijab. Lagen skulle förbjuda att anlita personer eller enheter som främjar att inte följa obligatoriska hijab-lagar, inklusive på sociala medier. Enligt USCIRFs rapport har ett parlamentariskt utskott tillsatts för att granska och diskutera den föreslagna lagen, men diskussionerna sker bakom stängda dörrar.

USCIRFs forskning visade att högre iranska ledare uppmanade säkerhetsstyrkor att ”hantera protestanterna beslutsamt utan eftergivenhet” under protesternas inledande månader. En läckt order från Irans generalheadquarters för beväpnade styrkor den 21 september 2022 riktade säkerhetsstyrkor att ”kraftigt konfrontera störande element”.

Polispatruller för att genomföra obligatoriska hijab-lagar startades i juli 2023. Enligt USCIRF har Iran även utfärdat åtal som kan leda till dödsstraff mot protestanter som hävdar religionsfrihet eller trosfrihet och har genomfört flera avrättningar av protestanter. Tiotusentals iranier har arresterats i samband med protesterna, inklusive ett stort antal religiösa minoriteter som ”målmedvetet har blivit måltavlor för Irans regering”, enligt USCIRF.

Det uppskattas finnas cirka 800 000 kristna i det muslimska majoritetslandet. “Kristna rapporterar att de får press från regeringen att inte delta i protesterna. Om de gör det och blir arresterade”, säger USCIRF-kommissionären Susie Gelman till CBN. Det finns också rapporter om att kvinnor från religiösa minoriteter blir sexuellt attackerade i fängelse av officerare.

Kyrkotjänster på det inhemska språket farsi har förbjudits i Iran, samtidigt som undervisning från Bibeln och att tala om den kristna tron också är olagligt. Kristna som bryter mot dessa lagar riskerar att bli arresterade och straffade med till exempel piskningar. I november 2021 beslutade högsta domstolen att kristna som deltog i husförsamlingar inte kunde betraktas som ett hot mot national säkerheten eller fiender till staten, men arresteringar fortsätter att ske.

Den religiösa frihetsorganisationen Release International uppmanar de iranska myndigheterna att garantera religionsfrihet för alla sina medborgare. VD Paul Robinson säger: ”Vi är glada att högsta domstolen har börjat förstå att kristna inte kan betraktas som fiender till staten och inte ska kriminaliseras. Detta budskap har ännu inte nått fram till regeringens högsta nivåer i Iran och filtrerat ner till dem som fortsätter att förfölja och arrestera kristna.”

USCIRF har rekommenderat att USA:s utrikesdepartement återklassificerar Iran som ett land med särskilda bekymmer (CPC) på grund av dess systematiska, pågående och flagranta kränkningar av religionsfriheter.