Iran har drabbats av en tragedi med president Ebrahim Raisis död i en helikopterkrasch. Trots detta förväntas inte några omedelbara förändringar i Irans ledningssystem eller dess övergripande politik, som beslutas av översteledaren Ayatollah Ali Khamenei. Raisi betraktades som en framtida möjlig efterträdare till den 85-årige högste ledaren, och hans död kan öka chansen att jobbet så småningom går till Khameneis son. En arvsföljd skulle kunna innebära en potentiell legitimitetskris för den Islamiska republiken, som grundades som ett alternativ till monarkin men som många iranier redan ser som en korrupt och diktatorisk regim.
Irans regering håller regelbundna val för president och parlament med allmän rösträtt. Men översteledaren har sista ordet i alla stora politiska beslut, är överbefälhavare för de väpnade styrkorna och kontrollerar den mäktiga revolutionsgardet. Översteledaren utser även hälften av de 12 medlemmarna i Guardianrådet, en klerikal organ som granskar kandidater till president, parlament och sammansättningen av sakkunniga som väljer den högste ledaren. Teoretiskt sett övervakar prästerna republiken för att säkerställa att den följer islamsk lag. I praktiken hanterar översteledaren noggrant ledningssystemet för att balansera konkurrerande intressen, främja sina egna prioriteringar och se till att ingen utmanar den Islamiska republiken eller hans roll över den.
Efter Raisis död blev vicepresident Mohammad Mokhber, en relativt okänd person, tillförordnad president enligt Irans konstitution, med val föreskrivna inom 50 dagar. Valet kommer sannolikt att noggrant hanteras för att producera en president som bibehåller status quo. Det innebär att Iran fortsätter att införa någon form av islamisk lag och slå ned på dissidenter. Landet kommer att berika uran, stödja beväpnade grupper i Mellanöstern och betrakta Väst med djup misstänksamhet.
En president följer det rådande ledningssystemet, oavsett om denne är mer måttfull än andra. Om någon större förändring inträffar i Iran är det troligt efter Khameneis bortgång, när en ny högsta ledare ska utses för endast andra gången sedan den islamiska revolutionen 1979. Nästa högsta ledare väljs av de 88 medlemmarna i Expertförsamlingen, som väljs vart åttonde år från kandidater granskade av Guardianrådet. I det senaste valet, i mars, förbjöds Rouhani att kandidera medan Raisi vann en plats. Diskussioner om efterträdet eller relaterade manövrar sker långt borta från allmänhetens ögon, vilket gör det svårt att veta vem som kan vara aktuell. Men de två personerna som analytiker ser som mest troliga att efterträda Khamenei var Raisi och översteledarens egen son, Mojtaba, en 55-årig shiamuslimsk präst som aldrig innehaft någon regeringspost.