KRISTNA NYHETSBYRÅN

Israelsk polis arresterar fem för fientliga gester mot kristna

Lästid: 2 minuter
Tyvärr bevittnar vi fortsatta skamlösa hatiska handlingar mot kristna i Jerusalems gamla stad, främst genom spottande av extremister.

I onsdags arresterade israelisk polis fem personer misstänkta för att ha spottat på kristna eller kyrkor i Gamla stan i Jerusalem. En särskild utredningsgrupp har bildats för att hantera de ökande klagomålen om fientliga gester mot kristna. ”Tyvärr bevittnar vi fortsatta skamliga hatdåd mot kristna i Gamla stan i Jerusalem, främst genom spottande av extremister”, sa Doron Turgeman, befälhavare för Jerusalemdistriktet. Inga detaljer har lämnats om de arresterades identiteter.

Medlemmar i områdets lilla kristna samhälle har sagt att de har utsatts för ökande trakasserier och hot från judiska ultranationalister, särskilt sedan Netanyahus hårdhögra regering tillträdde sent förra året. Onsdagens arrester kom i samband med stadens årliga Jerusalemmarsch, ett evenemang som vanligtvis lockar enorma folkmassor, inklusive tusentals kristna pilgrimer.

Israels medier publicerade videoklipp från Gamla stan denna vecka som visar ortodoxa judar, inklusive små barn, som tydligen spottar på marken när de passerar en grupp utländska kristna pilgrimer. Premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde händelsen och lovade att vidta ”omedelbara och beslutsamma åtgärder”. ”Israel är helt engagerat i att skydda den heliga rätten till tillbedjan och pilgrimsfärder till alla trosors heliga platser”, sade han i ett meddelande på den sociala meddelandetjänsten X.

Gamla stans lappverk av smala gränder omger några av de heligaste platserna för judar, kristna och muslimer, och de lokala samhällena har länge utvecklat sätt att leva tillsammans trots regelbundna spänningar, särskilt runt religiösa och nationella helger. Turgeman sa att polisen skulle använda säkerhetskameror, patruller och internetövervakning för att bekämpa fenomenet både i realtid och i efterhand, samt eventuellt börja införa särskilda ”administrativa böter”.