KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Italiensk präst i Gaza vill evakuera 100 skadade barn för behandling i Rom

En gemensam humanitär insats mellan Egypten och Italien pågår för att föra över över hundra skadade barn från Gazakonflikten för medicinsk behandling i Rom.

Ett gemensamt humanitärt initiativ mellan Egypten och Italien rapporteras vara under uppsegling för att föra över över hundra barn som skadats i konflikten i Gaza för medicinsk behandling i Rom.

Enligt Vatikanens nyhetsbyrå koordineras flygningarna av stiftets vikarie i Heliga landet med Israels myndigheters samtycke.

Enligt planerna kommer några av de allvarligt skadade palestinska barnen, vars behandling skulle vara svår eller omöjlig i Gaza, att föras till italienska barnsjukhus via Roms flygplats Ciampino.

Fader Ibrahim Faltas, som har arbetat i regionen i årtionden, berättade för den italienska tidningen L’Osservatore Romano: ”Jag har alltid följt och assisterat familjer i Gaza, och de känner till mina intensiva relationer med Italien. Så de frågade mig, ’Kan du göra något för att få ut några skadade eller allvarligt sjuka barn?’ Jag satte omedelbart igång med att samarbeta med de italienska statliga institutionerna och fick omedelbar entusiastiskt samtycke. Därifrån började en intensiv medlingsaktivitet som involverade israeler, palestinier och egyptier.”

Totalt hoppas man att 120 barn kan få behandling från italienska team, och några kommer att flygas till Rom medan andra kommer att gå ombord på sjukhusfartyget ’Vulcano’ som ligger i närheten.

Projektet sägs ha genomförts med stor diskretion. Specifika flygdatum och detaljer har inte släppts. En fråga som fortfarande förhandlas handlar om antalet följeslagare som tillåts resa med varje ungt sjukhuspatient.

Barnen förväntas först anlända till det katolska barnsjukhuset, Bambino Gesù Hospital, där president Tiziano Onesti sa: ”I en så dramatisk internationell kontext, som står inför situationer av stor lidande för barn, särskilt om de är skadade eller lider av allvarliga sjukdomar, är det viktigt att kunna erbjuda en respons av vård och välkomnande… som en symbol för fred och hopp.”

”När institutionerna bad oss att välkomna några palestinska barn med komplexa patologier, svarade vi omedelbart ja.

“Det är vår mission som ett barnsjukhus att i sin konkreta handling representera, som påve Francis nyligen påminde oss om, ett konkret tecken på kyrkans välgörenhet och barmhärtighet.”