KRISTNA NYHETSBYRÅN

Jesus drag queen gripen under obscenitetslagar i Filippinerna

Lästid: 2 minuter
En drag queen på Filippinerna riskerar upp till 12 års fängelse efter sin rockversion av Herrens bön förargade folk.

En drag queen på Filippinerna riskerar upp till 12 års fängelse efter att deras rockversion av Herrens bön har väckt ilska. 33-åriga Amadeus Fernando Pagente, som uppträder under namnet Pura Luka Vega, har gripits enligt landets stränga obscenitetslagar. Han har åtalats för ”immorala läror, obscena publikationer och utställningar samt osederliga shower.”
En video som visar honom klädd som Jesus Kristus vid en Pride-händelse i huvudstaden Manila i juni har nu tagits bort. Men klagomål har framförts av en grupp protestantiska kyrkoledare som kallas för Filippinerna för Jesus-rörelsen, samt av den katolska gruppen Nazarene Brotherhood.
Ungefär 80 procent av befolkningen på Filippinerna är romersk-katolska. I en intervju med lokal media sa fader Jerome Secillano, talesperson för den katolska biskopskonferensen på Filippinerna: ”De religiösa elementen eller de heliga elementen i religionen används inte för sekulära ändamål. I dansen, glädjeskapandet, framträdandet såg vi hur människor skrek och spelade in videos. Det är gränsfall för att vara förbannad, hädande, hädiskt. Det är en bön som Kristus själv lärde ut, så den bör inte användas lättvindigt i dans eller underhållning för människor. Yttrandefriheten är inte absolut. Om du skadar den andra parten bör du då dämpa dig själv.”
Pagente har bett om ursäkt för att ha kränkt människor men sa att det var en form av läkning för honom själv: ”Jag känner att de vill att jag ska be om ursäkt, men jag ber om ursäkt om det gjorde dem obekväma, men jag gjorde verkligen framträdandet som ett sätt för mig att på något sätt läka den exkludering jag har upplevt som katolik, som en queer-person som får känna att jag egentligen inte hör hemma. Jag förstår att människor kallar mitt framträdande hädande, kränkande eller beklagligt. Men de borde inte berätta för mig hur jag utövar min tro eller hur jag utövar min drag. Det framträdandet var inte för er från första början. Det är min upplevelse och mitt uttryck av att ha nekats mina rättigheter.”

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande