KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Judar går emot strömmen – kritiserar Israels stöd i hett debattämne!”

Den kontroversiella debatten om Israel och sionism splittrar judiska samfundet i USA.

I veckorna efter Hamas attack mot södra Israel den 7 oktober blockerade de som protesterade mot Israels repressalier i Gaza en stor motorväg, genomförde ”die-ins” framför federala byggnader, konfronterade kongressmedlemmar och stängde ner Grand Central Station i New York.

Nästan alla demonstrationer leddes av judiska organisationer, särskilt den självbeskrivna anti-sionistiska organisationen, Jewish Voice for Peace. Deras framträdande motstånd mot kriget från början utmanade amerikaners uppfattningar om judars inställning till Israel och väckte frågor om sionismen.

Jewish Voice for Peace säger att de är engagerade i solidaritet med palestiniernas kamp för befrielse och motsätter sig Israels fortsatta förtryck av palestinier.

Pro-Israeliska judar har fördömt JVP-medlemmar som antisemitiska och inte verkligt judiska. En politiker i New York uppmanade till att deras medlemmar skulle uteslutas. Jonathan Greenblatt, VD för Anti-Defamation League, sa: ”Dessa radikala vänstergrupper representerar inte den judiska gemenskapen.”

För många amerikanska judar är sådana fördömanden bara att konstatera det uppenbara: judar som betraktar sig själva som anti-sionister har länge varit utanför huvudströmmen.

Termen sionism definieras olika, men anti-sionister själva säger att de motsätter sig Israels nationalistiska ideologi som kräver att en judisk etnisk stat ska upprätthållas i området av historiska Palestina, vilket enligt anti-sionister är grundläggande odemokratiskt. Kantarna av debatten skärptes 2018 när Israels parlament antog Nation State Law, som säger att självbestämmande är ”exklusivt för det judiska folket” på det antika israeliternas land.

Men allt fler yngre amerikanska judar håller med om den anti-sionistiska synen. JVP:s led har växt betydligt de senaste fem månaderna när israeliska styrkor har dödat över 30 000 palestinier, två tredjedelar av dem kvinnor och barn, vilket lämnat enklaven i spillror och dess befolkning svältande.

JVP, med 24 000 betalande medlemmar, har fördubblat antalet kapitel i USA till 80 sedan den 7 oktober, och deras e-postlista har vuxit från 34 000 till över 430 000 på fyra månader. Deras kapitel i North Carolina Triangle-området, omfattande Raleigh, Durham och Chapel Hill, är ett av de största och mest aktiva i landet.

Förra månaden lyckades Triangle JVP-kapitlet tillsammans med andra grupper driva igenom att Durhams stadsfullmäktige antog en resolution som stödde ett slut på Israel-Hamas-kriget och uppmanade Biden-administrationen att kräva en bilaterala vapenvila.

RNS intervjuade tre av gruppens 400 aktivister. Alla tre, som är stolta judar och motståndare till sionism, drev kampanjen för resolutionen i Durham och har deltagit i talrika andra protester som kräver ett slut på kriget.