KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Känd katolsk biskop som förhandlat med karteller i Mexiko hittad och vårdas på sjukhus

Omvälvande nyhet: En tidigare biskop försvunnen i Mexiko – kyrkans ledning kräver hans frisläppande.

En pensionerad romersk-katolsk biskop som var känd för att försöka medla mellan knarkkarteller i Mexiko hittades och togs till sjukhus efter att han tydligen kortvarigt hade blivit kidnappad, meddelade Mexikos biskopsråd på måndagen.
Kyrkans ledarskap i Mexiko sa i ett uttalande tidigare att monsignor Salvador Rangel, en emeritusbiskop, försvann på lördagen och vädjade till hans kidnappare att släppa honom.
Men rådet sa senare att han ”har hittats och är på sjukhus”, utan att specificera hur han hade hittats eller släppts, eller uppge omfattningen av hans skador.
Uriel Carmona, chefsåklagare i delstaten Morelos, där biskopen försvann, sa att ”preliminära indikationer tyder på att det kan ha varit en ’express’-kiddnappning.”
I Mexiko är vanliga kidnappningar ofta långvariga affärer som innefattar långa förhandlingar om lösenbelopp. ”Express”-kiddnappningar är däremot snabba bortföranden som vanligtvis utförs av låginkomstkriminella där lösenkraven är lägre, precis så att pengarna kan överlämnas snabbare.
Tidigare sa rådet att Rangel var i dålig hälsa och vädjade till kidnapparna att låta honom ta sina mediciner som ”en handling av mänsklighet.”
Rangel var biskop i den ökänt våldsamma stiftet Chilpancingo-Chilapa i delstaten Guerrero, där knarkkartellerna har kämpat om territorium i åratal. Senare stöddes hans ansträngningar av regeringen för att övertyga gängledare att stoppa blodsutgjutelsen och nå överenskommelser.
Rangel verkar ha blivit bortförd i delstaten Morelos, strax norr om Guerrero. Biskoparnas uttalande speglade den mycket fina och farliga linje som präster måste gå i kartellstyrda områden i Mexiko, för att undvika att väcka gängbossar som kunde avsluta deras liv på en sekund, på en impuls.
”Med tanke på hans dåliga hälsa uppmanar vi bestämt men respektfullt dem som håller ärkebiskopen Rangel fången att låta honom ta de mediciner han behöver på ett korrekt och tidigt sätt, som en handling av mänsklighet,” skrev biskoparnas råd innan han hittades.
Det var oklart vem som kan ha bortfört Rangel. De hypervåldsamma knarkkartellerna kända som Tlacos, Ardillos och Familia Michoacana är verksamma i området. Ingen tog omedelbart på sig ansvaret för brottet.
Skulle någon skada ha tillfogats Rangel, skulle det ha varit det mest sensationella brottet mot en högt uppsatt kyrklig tjänsteman sedan 1993, då knarkkartellens gunmen dödade biskop Juan Posadas Ocampo i vad som tydligen var en fall av misstag under en eldstrid vid flygplatsen i Guadalajara.
Åklagare i delstaten Guerrero bekräftade bortförandet men erbjöd inga ytterligare detaljer och sa bara att de var redo att samarbeta med sina kollegor i Morelos. Morelos, som Guerrero, har drabbats av våld, mord och kidnappningar i åratal.
I ett uttalande skrev Rangels gamla stift att han ”är mycket älskad och respekterad i vårt stift.”
I februari meddelade andra biskopar att de hade hjälpt till att förhandla fram en vapenvila mellan två stridande knarkkarteller i Guerrero.
Präst José Filiberto Velázquez, som hade kunskap om februariförhandlingarna men inte deltog i dem, sa att samtalen involverade ledare för kartellen Familia Michoacana och gänget Tlacos, som också är känt som Cartel of the Mountain.
Biskopar och präster försöker få kartellerna att tala med varandra i förhoppningen om att minska blodiga turfkrig. Den underförstådda antagandet är att kartellerna kommer att fördela territorier där de tar ut utpressningsavgifter och smuggling av droger, utan så mycket dödande.
Tidigare sa den nuvarande biskopen i Chilpancingo-Chilapa, José de Jesús González Hernández, att han och tre andra biskopar i delstaten hade talat med kartellbossar i ett försök att förhandla om en fredsöverenskommelse i ett annat område.
Hernández sa vid tillfället att samtalen misslyckades för att knarkkartellerna inte ville sluta slåss om territorium i stillahavskuststaten. Dessa turfkrig har stängt ner transporten i minst två städer och lett till dussintals mord de senaste månaderna.
”De begärde en vapenvila, men med villkor” om att dela upp territorier, sa González Hernández om samtalen som hölls några veckor tidigare. ”Men dessa villkor var inte godtagbara för en av deltagarna.”
I februari sa president Andrés Manuel López Obrador att han godkänner sådana samtal.
”Präster och pastorer och medlemmar från alla kyrkor har deltagit, hjälpt till med att försona landet. Jag tycker att det är mycket bra,” sa López Obrador.
Kritiker säger att samtalen illustrerar i vilken utsträckning regeringens policy att inte konfrontera kartellerna har lämnat vanliga medborgare att ordna sina egna separata fredsavtal med gängen.
En kyrkoherde vars stad i delstaten Michoacan har dominerats av en kartell eller en annan i åratal sa i februari att samtalen är ”en implicit erkännande att de (regeringen) inte kan ge trygga förhållanden.”
Prästen, som talade under förbehåll av anonymitet av säkerhetsskäl, sa ”utan tvekan måste vi prata med vissa personer, framför allt när det gäller människors säkerhet, men det betyder inte att vi håller med om det.”
Till exempel sa han att lokalinvånarna har bett honom fråga kartellbossarna om ödet för försvunna släktingar. Det är en roll som kyrkan inte tycker om.
”Vi skulle inte behöva göra detta om regeringen gjorde sitt jobb rätt,” sa prästen.
I februari berättade Rangel för Associated Press att vapenvilor mellan gäng ofta inte varar länge.
De är ”något bräckliga, eftersom i droghandlarnas värld bryts avtal och förräderi mycket lätt,” sa Rangel vid den tiden.