KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kända teologen Jürgen Moltmann har gått bort – hans budskap om hopp lever vidare!”

"Från tysk soldat till kristen forskare - en gripande historia om hopp och tro på Gud."

Jürgen Moltmann, en teolog som undervisade att den kristna tron grundar sig i hoppet om uppståndelsen av den korsfäste Kristus och att Guds rike kommer att påverka mänsklig historia utifrån den eskatologiska framtiden, avled den 3 juni i Tübingen, Tyskland. Han blev 98 år gammal.
Moltmann betraktas allmänt som en av de viktigaste teologerna sedan andra världskriget. Enligt teologen Miroslav Volf var hans arbete ”existentiellt och akademiskt, pastoralt och politiskt, innovativt och traditionellt, lättläst och krävande, kontextuellt och universellt”, då han visade hur de centrala temanen i den kristna tron talade till ”grundläggande mänskliga erfarenheter” av lidande.
Världsrådet för kyrkor rapporterar att Moltmann är ”den mest lästa kristna teologen” de senaste 80 åren. Religionsforskaren Martin Marty sa att hans skrifter ”inspirerar en osäker kyrka” och ”befriar människor från de dödas döda händer”.
Moltmann var inte evangelikal, men många evangelikaler engagerade sig djupt med hans arbete. Den populära kristna författaren Philip Yancey kallade Moltmann en av sina hjältar och sa 2005 att han hade ”plöjt igenom” nästan ett dussin av hans böcker.
Redaktörer på ”Christianity Today” var kritiska till Moltmanns teologi när de först brottades med den på 1960-talet men fann ändå sig själva rekommendera hans verk.
”Vi stannar upp”, skrev G.C. Berkouwer, ”och påminns om att tänka och predika om framtiden i ett bibliskt perspektiv. Om detta sker, har alla teologiska samtal burit god frukt”.