KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Katolsk diocesansk eremit godkänd av Kentucky-biskopen kommer ut som transgender

Svensk präst förmodas vara den första öppet transsexuella personen inom den katolska kyrkan.

Diocesan eremiter får inte mycket uppmärksamhet av sin natur. En liten del av religiösa personer, eremiter spenderar mestadels sina liv med tyst bön.. Broder Christian Matson, en katolsk diocesaneremit i Kentucky, har spenderat år med att göra just det. Hans munkdräkt kan få grannens ögon att vända sig, men han är känd i staden där han bor främst genom sitt arbete med det lokala teatern.. Men nyligen bestämde sig Matson för att hans tro driver honom att göra lite mer oväsen än vanligt..

”På söndag, pingst 2024, planerar jag att offentligt komma ut som transgender”, sa Matson till Religion News Service på fredagen (17 maj), och han sa att han pratade ut med sitt biskop, John Stowe i stiftet Lexington i Kentucky.. Matson, som också är en benediktinsk oblatur, tror att han är den första öppet transpersonen i sin position inom den katolska kyrkan. Det är en svår påstående att bekräfta – även Stowe berättade för RNS att han inte visste säkert om Matson var den första.. Enligt Matson, 39 år, är hans ”offenrande”, som han beskriver det, ett ögonblick som har tagit flera år att mogna. Han delade sin berättelse som exempel på den ofta svåra vägen för transkatoliker, inklusive de som söker livet som religiösa – en kategori som inkluderar bröder och nunnor..

”Jag är för närvarande baserad i Appalacherna i östra Kentucky”, skrev han i ett e-postmeddelande till vänner och supportrar på söndagen. ”Jag bor i en eremitboning högst upp på en skogbeklädd kulle, som jag delar med min tyska herder räddning, Odie, och med det välsignade sakramentet, som installerades i min oratorium strax före jul.”. Uppväxt i Presbyterian Church (USA), konverterade Matson till katolicismen 2010 – fyra år, noterade han, efter att ha genomgått övergången i college, ett steg han hänvisar till som en del av sin ”medicinska historia” snarare än en ”central del av min personliga identitet.” Efter sin konvertering kände Matson att han kallades att tjäna människor som arbetade inom konsten, men visste att han skulle stöta på ”problem” på grund av ett dokument från Vatikanen från år 2000 som, enligt en katolsk nyhetstjänstrapport från tiden, förklarade att någon som hade genomgått ”könsbyte” var otillåten att gifta sig, bli ordinerad till präst eller gå in i religiöst liv..

Matson tog kontakt med en kanonisk advokat för att diskutera sina alternativ och fick höra att endast två aspekter av det katolska livet var kategoriskt uteslutna: äktenskap och prästämbetet. Enligt Matson rekommenderade kanonadvokaten att vara uppriktig om sin status som en transman i alla yrkesmässiga samtal med kyrkans ledare och nämnde rollen som diocesaneremit, vilket kan vara mindre utmanande än att gå med i en befintlig religiös orden.. Den kanoniska advokaten förmedlade effektivt till Matson att ”det finns inga problem så länge det finns en biskop som kommer att acceptera dig, eftersom det inte finns någon skillnad vid kön och du är inte i en gemenskap – du är själv..”