KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Klimat tro endast valfråga för svenska väljare i år”

Miljontals väljare oroas över inflation och invandring, men miljön är fortfarande en topprioritet, särskilt bland unga.

I en färsk undersökning visar det sig att endast 4 av 10 amerikanska väljare anser att den globala uppvärmningen kommer att vara ”mycket viktig” när de röstar på president i november, enligt Yale Center for Climate Change Communication. Polls visar att väljare är oroade över andra frågor, såsom inflation och invandring, men miljön fortsätter att vara en toppprioritet för väljare, särskilt yngre väljare, och överskrider tros- och politikgränser på sätt som andra frågor inte gör.

Tidigare talesperson för Young Evangelicals for Climate Action, Tori Goebel, säger att unga människor vill att frågor som de bryr sig om, som deras samhällen, ekonomin och jobben och Guds skapelse, tas på allvar. Gobbel, som nu är COO för Evangelical Environmental Network, betonar vikten av att kandidaterna ärligt diskuterar frågorna, istället för att hennes organisation uttrycker stöd för kandidater.

En vanlig missuppfattning är att klimatförändringar endast är en fråga på vänsterkanten, enligt Katharine Hayhoe, en evangelisk kristen, forskare och författare. Hayhoe betonar att klimatfrågan är partipolitiskt och att majoriteten av amerikaner, inklusive många republikaner, stödjer åtgärder mot klimatförändringen. Enligt henne är det viktigt att framhålla denna samlade oro för att öka medvetenheten.

Klimatfrågan har blivit en politisk fotboll, enligt Hayhoe, främst på grund av intressenter som VD:ar för fossilbränslebolag som ser lösningarna som ett hot mot deras bottenrad. Hayhoe skyller också på kristna som enbart ser miljön ur politiska termer och inte som en fråga om bibliska värderingar som exempelvis kärleken till nästan. Enligt henne skapas en konflikt mellan politik och teologi, där politiken prioriteras.

Dekila Chungyalpa, grundare och direktör för Loka Initiative vid University of Wisconsin, poängterar att det finns en ekonomisk aspekt till frågan om klimatförändringar, särskilt hur människor kommer att odla och äta under förändrade förhållanden. Hon framhåller också vikten av att bygga meningsfulla gemenskaper och relationer, där olika politiska och religiösa riktningar kan beröra samma längtan efter tillhörighet och mening. Enligt henne är det en viktig dialog att driva framåt.

Enligt Karenna Gore, grundare och VD för Center for Earth Ethics i New York City, utgör Trumps återvalskampanj en stor utmaning för den demokratiska traditionen av amerikansk självstyre. Gore betonar att engagerade amerikaner, inklusive troende människor, har kapacitet att möta denna utmaning och hantera den psykologiska börda som miljöförstöringen medför på ett konstruktivt sätt. Hon pläderar för öppen dialog och samarbete över politiska och religiösa gränser för att hitta hållbara lösningar.