KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kommer Southern Baptist Convention’s Cooperative Program att falla sönder?

"Kyrkors hundraåriga samarbete för mission slits isär - fler än 20 miljarder dollar på spel."

I en 100-åring artikel kan det vara svårt att få med all information, men i detta fall handlar det om Southern Baptist Convention. Det är ett samarbetsinitiativ som startades 1925 och har samlat in över 20 miljarder dollar genom åren. Det har varit en framgångsrik satsning och det har blivit den största protestantiska samfundet i USA.

Men trots dess framgång har det uppstått problem på senare tid. Ett sexuellt övergreppskris har skakat förtroendet för ledarna, och fejder om politik, ras och kvinnors roll i kyrkan har orsakat vissa kyrkor att dra tillbaka sitt missionsgivande.

Diskussioner om en regeländring som skulle förbjuda kyrkor med kvinnor som pastor har också skapat oro. Beslutet kan leda till att hundratals kyrkor utesluts från samarbetet.

De ekonomiska bidragen till Cooperative Program har minskat, vilket också påverkar de nationella SBC-organens verksamhet. Men trots motgångar och interna problem tror många att programmet kommer överleva och fortsätta att stödja mission och evangelisation i framtiden.