KRISTNA NYHETSBYRÅN

Kommer Trumps senaste åtal skada honom hos evangelikala kristna? Förmodligen inte

Lästid: 4 minuter
Vi ber er vänligen att betala fakturan snarast möjligt för att undvika eventuella påminnelseavgifter.

Donald Trump har alltid försökt att mildra effekterna av skandaler och åtal genom att luta sig mot sitt nästintill orubbliga stöd bland evangelikala kristna pastorer och andra ledare, både som president och efteråt. Efter sitt åtal den 3 augusti för att ha planerat att omkullkasta valet 2020 samlar han återigen stöd från dessa personer.

Prästen Tony Suarez, operativ chef för National Hispanic Christian Leadership Conference och en långvarig andlig rådgivare till Trump, avfärdade det nya federella åtalet som en distraktion. Han hävdade att demokraterna försökte ”diskvalificera Trumps kandidatur för Republikanernas nominering”.

Suarez förutspår att åtalet inte kommer att påverka evangelikalas stöd. Han säger: ”Evangelikala kristna, konservativa och oberoende är trötta på dessa spel och redo att kämpa för att skydda vår demokrati och säkerställa ett rättvist val 2024 som vi tror kommer att leda till att president Trump återvänder till Ovala kontoret.”

En annan långvarig andlig rådgivare till Trump, prästen Robert Jeffress från First Baptist Dallas, berättade för Religion News Service att han hade utbytt textmeddelanden med Trump efter att åtalet offentliggjordes och att den före detta presidenten är ”positiv och optimistisk”.

Jeffress, som först avböjde att stödja någon i primärvalet 2024, säger nu öppet att han stödjer Trump. Han säger: ”Det är tvivelaktigt att det senaste åtalet mot president Trump kommer att ha någon betydande inverkan på hans överväldigande popularitet bland evangelikala väljare, med tanke på att tidigare åtal bara har ökat hans stöd bland Republikaner – och de flesta evangelikala röstar på Republikanerna.”

Jeffress tillade att han anser att åtalen mot Trump är ”allvarliga” men att de är ”politiskt motiverade”. Han anklagade också justitiedepartementet för att försöka fängsla president Joe Bidens politiska rival.

En enkät utförd av New York Times/Siena College innan åtalet visade att 56% av de vita evangelikala sa att de troligen skulle stödja den före detta presidenten, medan 18% sa att de skulle stödja Floridas guvernör DeSantis. Alla andra republikanska kandidater får 5% eller mindre stöd från de vita evangelikala väljarna.

I samma enkät sa 76% av de vita evangelikala att de inte tror att presidenten har begått några federella brott.

De som analyserar religion i politiken är också överens om att de senaste åtalen inte kommer att påverka hans popularitet bland evangelikala kristna.

Michael Wear, en evangelikal kristen som arbetade med kyrkoutreach för båda av president Barack Obamas valkampanjer, säger att ”majoriteten av de vita evangelikala har accepterat idén att Trump vill ha vad de vill – jag är inte säker på att åtalet förändrar det”.

Men Wear, som nu driver Center for Christianity and Public Life, tillade att Trumps åtal ger de före detta presidentens Republikanska primärvalsmotståndare en öppning. Tidigare vicepresident Mike Pence använder redan åtalen mot Trump i samband med den 6 januari som ett sätt att underminera ”förmodan” att Trump är ”någon som bara vinner”.

På onsdagen svarade Pence på reportrarnas frågor genom att säga: ”Jag anser verkligen att någon som sätter sig själv över konstitutionen aldrig ska bli president i USA, och någon som ber någon annan att sätta sig själv över konstitutionen bör inte bli president igen.”

Men även Pence, en tidigare guvernör i Indiana vars val som Trumps vicepresident var avsett att säkra evangelikala röster, sa att frågan borde ha överlämnats till amerikanska väljare, inte domstolarna.

Senare på onsdagen sa Pence till Fox News att han genom att motsätta sig Trump ”håller fast vid” sitt löfte till det amerikanska folket och ”Allsmäktige Gud”.

Reaktionerna på det senaste åtalet visar hur Trump har omdanat dynamiken inom evangelikala politik, säger Wear. Tidigare försökte politiker att förtjäna evangelikala ledare för att förmå deras följare att rösta på dem, men nu har Republikanska aktivister en mer direkt relation till konservativa kristna väljare. Evangelikala pastorer följer lika gärna sina övertygade republikanska församlingsmedlemmar och riskerar inte att missnöja dem genom att påverka deras röster från predikstolen.

Wear pekade på fjolårets Family Leadership Summit i Iowa, traditionellt en stor möjlighet för GOP-kandidater att nå fram till den mäktiga evangelikala kåren i delstaten. I år var det inte en pastor eller någon annan förmedlare av trosväljarnas röster som ställde frågor till Republikanska presidentkandidater vid evenemanget, utan den före detta Fox News-värden Tucker Carlson.

”Jag tror inte att det finns någon tydligare bild av vad som pågår i den högerinriktade politiska sfären”, säger Wear. ”Det som en gång var påståenden om evangelikal inverkan är nu påståenden om att evangelikal assimilering i en politisk rörelse.”

(Artikeln är baserad på en ursprunglig text på Religion