KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kontroversiell film skriven av präst från New Jersey humaniserar katolska präster”

"Är präster perfekta hjältar eller onda skurkar? En ny bok av Stephen Fichter avslöjar sanningen bakom myten."

På en vårdag i mitten av 2000-talet, stod prästen Stephen Fichter och köpte en slice pizza i Ho-Ho-Kus, New Jersey, när en pojke från Fichters kyrka pekade på honom och sa: ”Jag visste inte att han kunde äta pizza!”.
Efter nästan två decennier vill Fichter, pastor för St. Elizabeth of Hungary Church i Wyckoff, New Jersey, att människor ska veta att präster inte bara njuter av kulinariska nöjen, de är också fullt mänskliga.
”Det finns en känsla av präster som en separat enhet”, sa Fichter, som berättade för Religion News Service att att se präster enbart som andliga ledare kan, som den katolska övergreppskrisen indikerar, ha allvarliga konsekvenser. Och även om reducerande berättelser i film och media skildrar präster som perfekta hjältar eller onda skurkar, sa han, är sanningen mer komplicerad.
”Jag ville skriva en film som skulle slå balans”, sa Fichter, som började utveckla idén till filmen ”Trinity’s Triumph” år 1998.
Med Emmy-vinnaren Joe Morton (”Scandal”) och Emmy-nominerade skådespelaren Young Mazino (”Beef”) i huvudrollerna, är ”Trinity’s Triumph” nu tillgänglig att streama på Amazon Prime och andra plattformar.
Den första långfilmslängdfilmen skriven av en präst, enligt Fichter, följer tre katolska seminarister som berättar kluvna skämt, syndar ibland och kämpar med prästämbetets krav.
”Hur många människor vill verkligen ta löfte om celibat, fattigdom och lydnad?” sa Thomas G. Plante, professor i psykologi vid Santa Clara University, professor emeritus vid Stanford University och medredaktör för ”Sexual Abuse in the Catholic Church: A Decade of Crisis”, om de utmaningar som dagens katolska seminarister står inför. ”Vår kultur värderar så mycket sexuell frihet, att göra vad du vill, när du vill, och vi tillber pengar och rikedomar. Det är så helt motkulturellt att gå in i den här typen av liv.”
Enligt Colleen McDannell, professor i religionsvetenskap vid University of Utah och redaktör för boken ”Catholics in the Movies”, är de heligare-än-du-prästerna i tidiga filmer som ”Going My Way” och ”The Bells of St. Mary’s” produkten av Hollywoods Motion Picture Production Code, en uppsättning branschriktlinjer författade av katoliker på 1930-talet som fungerade som en form av självcensur för att undvika regeringsingripande.