KRISTNA NYHETSBYRÅN

Koranbränning utlöser protester från religiösa samhällen

Lästid: 2 minuter
På ett formellt sätt uttrycker påven sin lilla sympati för den nyligen förekommande quransbränningen i Sverige genom att fördöma händelsen med stark avsky och ilska och säger: "Jag är förfärad och upprörd över sådana handlingar."

Rätten till yttrandefrihet får aldrig vara en ursäkt för att förolämpa andra, underströk påven i en intervju med den emiratiska tidningen Al-Ittihad, som rapporterades av Religion.orf. ”Varje helig bok för dem som tror på den måste respekteras av hänsyn till dem som tror på den.”

Förra veckan tände Salwan Momika, en irakisk flykting, eld på en koran, lade bacon (kött som anses orent av muslimer) på den och trampade på den för att chocka den muslimska gemenskapen som håller koranen som helig.

Tidigare hade svensk polis förbjudit sådana handlingar, men flera domstolar ansåg att detta förbud var olagligt.

Även Wiens ärkebiskop, kardinal Schönborn, fördömer koranbränningen, enligt Katholisch.at. Han kallar det en ”handling av intolerans och hat som trampar på våra grundläggande kristna och civila värderingar”. Schönborn säger att ”bokbränningar alltid är fördömliga då de påminner oss om de mörkaste tiderna i vår historia.”

Svenska Judiska Centralrådet uttrycker också sitt stöd för den muslimska gemenskapen. ”Judiska Centralrådet vill uttrycka solidaritet med våra muslimska vänner. Att bränna religiösa böcker är en hänsynslös handling som vi fördömer”, säger de enligt European Jewish Congress.

Även vissa länder har reagerat starkt på händelsen i Sverige. Marocko har kallat hem sin ambassadör och Turkiet hotar att fortsätta sitt veto mot svensk medlemskap i NATO, rapporterar Dagen.