KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Krig, gisslan, antisemitism: Mörk baktanke till årets påskfirande

Kristna redaktören om julstämningen för judar efter Israels konflikt med Hamas och antisemitismens ökning.

Passover är en viktig judisk helg som firas över sju eller åtta dagar varje år, för att minnas israeliternas uttåg från slaveriet i Egypten enligt Bibeln. Många judar ser det som en symbol för frihet och skapandet av den judiska nationen.

I år kommer många judar att uppleva helgen sorgsen på grund av kriget mellan Israel och Hamas i Gaza samt ökande antisemitism på andra håll.

Passover, eller Pesach på hebreiska, börjar den 22 april och firas traditionellt över sju dagar i Israel och åtta dagar av vissa judar i resten av världen.

Under Passover samlas många familjer för att återberätta uttåget från Egypten vid en måltid kallad Seder. Observation avlagda judar undviker sädesslag kallade chametz, som påminnelse om det osyrade bröd israeliterna åt när de flydde Egypten snabbt.

Det är svårt för många israeler att fira en högtid som fokuserar på frihet när vissa landsmän fortfarande är gisslan hos Hamas i Gaza. Gisslanas situation har fått genomslag över hela världen, och vissa familjer i den judiska diasporan ber rabbiner att ge dem ytterligare böner under årets Seder. Andra har skapat en ny Hagadda, boken som läses under Seder, för att spegla aktuella realiteter.

Många Sederbord, både i Israel och på andra platser, förväntas ha tomma platser för dem som dödats eller tagits som gisslan den 7 oktober samt för soldater som inte kan återvända till sina hem för Passover.