KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Krisläge efter tidig och extrem översvämning

Översvämningarna i de bägge Kongostaterna har uppnått rekordnivåer med en över två meter hög stigning i den väldiga Kongofloden, vilket medför enorma konsekvenser enligt Carl Sundberg, tidigare missionär i Brazzaville eller Republiken Kongo.

Det flödar över nästan varje år i Kongo-staterna, men inte så här tidigt på året och inte så mycket. Inte sedan 1961 har vattnet stått lika högt. Floden är enorm, den sväljer väldigt mycket, så det här rör sig om stora vattenmängder. Frågan är var det kommer ifrån, för här har det inte regnat så mycket, fortsätter Carl Sundberg och berättar att man just nu är inne i vad som kallas Lilla torrtiden i Brazzaville. Men floden är lång, en av Afrikas längsta, och uppe i norr har det regnat mer.

Effekten av klimatförändringarna är väl garanterat en orsak till detta, säger Johan Lindgren, direktor för biståndsorganisationen ASUdh. Sammanlagt beräknas över 350 000 människor i Kongo Brazzaville vara drabbade av översvämningarna, som påverkar nio av landets tolv departement. Ett stort antal mindre jordbruk och odlingar längs kusten har mer eller mindre spolats bort och människor har tvingats fly från sina hem. En mängd jordbruksmark ligger nu under vatten, vilket förstås också medför dyrare grönsaker. Översvämningarna har även förstört 34 hälsomottagningar, 120 skolor och fler än 64 000 hus i de drabbade områdena.

I vattnets spår följer också en mängd hälsorisker, som kolera, malaria, denguefeber och mässling. Mödravård och barnhälsa riskeras samtidigt som sexuellt våld och andra former av övergrepp kan öka i katastrofens spår. Detta oroar Världshälsoorganisationen (WHO), som, tillsammans med partnerorganisationer, arbetar för att ge katastrofhjälp och hindra utbrott av farliga sjukdomar. Även kyrkornas biståndsorganisationer är engagerade i hjälpinsatserna.

Det behövs verkligen stöd. Det är så många människor som är drabbade på bägge sidor av floden, hundratals människor i Kongo Kinshasa har redan dött. Här är det ungefär 20 personer, berättar Johan Lindgren.

Det enorma landet Kongo Kinshasa är inte nödvändigtvis hårdare drabbat än Brazzaville, men på grund av sin större befolkning blir siffrorna mycket högre där. Och ännu har vi inte nått kulmen. Vattnet fortsätter långsamt att stiga. Carl Sundberg berättar att i Point Noire har det regnat så mycket att tre hela kvarter är översvämmade.

Från Luozi i Kongo Kinshasa informerar missionären och sjuksköterskan Tilda Jönsson att Kongofloden fortfarande är översvämmad och att broarna över Luoziån nu är under vatten. Det största problemet är att vattenverket inte kan pumpa vatten, vilket gör det svårt och dyrt att få tag på rent vatten. Det är en mycket svår situation för människorna här, som redan kämpar för sin överlevnad.

Då det är brist på förnödenheter är det nu en av de viktigaste insatserna att gräva latriner och ge skydd till de hemlösa. Equmeniakyrkan har hittills bidragit med 100 000 kronor från sin katastroffond och en insamling ska snart påbörjas.