KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kristen miljardär dömd för gigantiskt bedrägeri på Wall Street!”

"Kristen investerare fälld för marknadsmanipulation och bedrägeri mot banker - väcker starkt intresse i USA."

Supportrar till den kristne investeraren och filantropen Bill Hwang stängde sina ögon och bad i federal domstol när de väntade på ett beslut i ett fall som anklagade honom för massiv bedrägeri på Wall Street. Hwang själv, sinnlig genom hela processen, läste ett bibelmeditationsmaterial och tog anteckningar i marginalen – en praxis han hade följt under hela rättegången – medan han väntade på juryns dom.

På onsdagen fann en jury Hwang, en gång en av de rikaste evangelikalerna i USA, skyldig till att manipulera börsen och bedra banker. Det är ett av de största fallen av Wall Street-bedrägeri sett till dollarbelopp, med banker som förlorade 10 miljarder dollar efter att han och hans firma hade ljugit för dem.

Det är den kraschande slutsatsen på en unik institution: Hwangs Archegos Capital Management, en kristen investeringsfirma som var uppkallad efter ett grekiskt ord som används för att beskriva Kristus som ”författaren” till vår frälsning (Heb. 2:10) och ”prinsen” av livet (Apg. 3:15). Medan Hwangs försvarsteam hade hävdat att hans aggressiva handel på Archegos var inom ramen för normal praxis på Wall Street fann juryn att han och hans team var skyldiga till att bedra banker på miljarder och konstgjort pumpa upp aktiekurserna.

Juryn fann honom skyldig på 10 av 11 punkter. Han var skyldig till brott mot koppleri, värdepappersbedrägeri, marknadsmnipulation och trådbrott. Han friades från en punkt om marknadsmanipulation gällande en särskild aktie.

När Archegos kollapsade i mars 2021 förlorade firman 36 miljarder dollar, banker som lånat till Archegos förlorade 10 miljarder dollar och cirka 100 miljarder dollar i marknadsvärde försvann.

Hwangs kristna tro vävdes in i den långa federala rättegången, med vittnen från Hwangs kristna stiftelse Grace and Mercy samt hänvisningar till hans kristna filantropi. Juryn hörde fallet inför en domstol i New York som konsekvent var full av Hwangs kristna supportrar under åtta veckor när inga telefoner tilläts i rättssalen och det tekniska ämnet gjorde även juryn sömnig.