KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kristen nationalism får stöd runt om i landet

Ny undersökning visar starkt stöd för kristen nationalism bland vita och latinamerikanska protestanter.

En ny rapport som släpptes onsdagen den 28 februari fann att ungefär 3 av 10 amerikaner uttrycker viss sympati för kristen nationalism, med störst popularitet koncentrerad i sydöstra och övre Mellanvästern.
Fynden finns i en studie från Public Religion Research Institute, som undersökte allmänhetens stöd för kristen nationalism som en del av en bredare undersökning av över 22 000 vuxna.
För att bedöma känslor om kristen nationalism, frågade man respondenterna om de helt håller med, mestadels håller med, mestadels inte håller med eller helt inte håller med fem påståenden, inklusive ”USA:s regering bör förklara Amerika som en kristen nation” och ”USA:s lagar bör vara baserade på kristna värderingar.”
PRRI bröt ut fyra kategorier beroende på hur folk svarade på frågorna. De mest stödjande för ideologin – 10% av landet – kallades Anhängare, följt av Sympatisörer som representerar 20% av landet. De som var oeniga med påståendena klassificerades som Skeptiker (37%) eller Avvisare (30%).
Mississippi och North Dakota visade högst stöd för kristen nationalism, med Anhängare och Sympatisörer som utgör 50% av dessa stater. De följs av Alabama (47%), West Virginia (47%), Louisiana (46%), Tennessee (45%), Kentucky (45%), Nebraska (45%) och Wyoming (45%).
Stater som visade minst stöd för kristen nationalism var Oregon (17%), Massachusetts (18%), Maryland (19%), New York (19%), New Jersey (20%) och Washington (20%).
Röstningsmönster avspeglade närvaron av kristna nationalistiska idéer också. ”Invånare i röda stater är betydligt mer benägna än de i blåa stater att hålla kristna nationalistiska övertygelser,” står det i rapporten. Forskarna noterar senare att nästan 4 av 10 invånare i röda stater överlag uttrycker stöd för kristen nationalism.
Undersökningen noterade också en stark korrelation mellan stöd för kristen nationalism och stöd för Republikanska partiet, liksom för före detta president Donald Trump, som länge har riktat sig till kristna nationalister på sina tal.
I förra veckan, när han talade till National Religious Broadcasters årliga sammankomst, en i stor utsträckning evangelisk kristen grupp, lovade Trump publiken: ”Om jag kommer in, kommer ni att använda den makten på en nivå som ni aldrig tidigare använt.” Senare lade han till: ”Med er hjälp och Guds nåd börjar den stora väckelsen av Amerika den 5 november.”
I PRRI:s undersökning, bland de som har positiva åsikter om Trump, kvalificerar sig 55% som kristna nationalister (21% Anhängare och 34% Sympatisörer). Endast 15% (4% Anhängare och 11% Sympatisörer) av dem som har positiva åsikter om president Joe Biden identifierades som kristna nationalister.
”När andelen kristna nationalister i en stat ökar, ökar också procentandelen invånare som röstade på Trump 2020,” står det i rapporten. ”Om analysen begränsas till enbart vita amerikaner, blir förhållandet mellan stöd för kristen nationalism på delstatsnivå och röster för Trump 2020 ännu starkare.”
Undersökningen fann stöd för kristen nationalism koncentrerad i två religiösa grupper: vita evangeliska protestanter (66%) och hispaniska protestanter (55%). Kristna som anammar övertygelser ofta förknippade med pingstkyrkor och karismatisk kristendom, såsom nutida profetior, andlig helande och välståndsevangelium, drogs särskilt till ideologin.
Kristen nationalism har associerats med politiskt våld delvis på grund av ideologins synliga inflytande på kapitoliumupproret den 6 januari 2021. Enligt PRRI:s undersökning finns det anledning att misstänka att associationen inte är en slump: kristna nationalister är ungefär dubbelt så benägna som andra amerikaner att tro att politiskt våld kan motiveras, med 38% av Anhängare och 33% av Sympatisörer som håller med om att ”eftersom saker har spårat ur så långt, kan sanna amerikanska patrioter behöva ta till våld för att rädda landet.”
Undersökningen erbjöd också en potentiell förhandsvisning av hur kristen nationalism – och de politiska koalitioner som är associerade med den – kan komma att forma årets presidentval. När man frågade om invandring och tillgång till vapen, sa ungefär 50% av Anhängarna att de endast skulle rösta på en kandidat som delade deras åsikter om frågorna.
Men de mest övertygade kristna nationalisterna kommer knappast att vara den mest kraftfulla kraften i november: När man frågade om abort, sa hälften av dem som avvisade, som ensamma nästan överträffar Anhängarna, att de inte var villiga att stödja en kandidat som skiljer sig från dem när det gäller deras mestadels liberala abortåsikter.
(Denna historia rapporterades med stöd från Stiefel Freethought Foundation.)